Homo’s lange tijd vergeten groep bij Holocaust

220px-Pink_triangle.svg[1]Maandag was het Internationale Holocaust Day. De dag ervoor werden in Amsterdam de slachtoffers herdacht van de Holocaust en andere genociden. Niet alleen Joden werden tijdens de Holocaust door de nazi’s omgebracht, maar ook homo’s, Roma’s en gehandicapten. Tussen de 5.000 en de 15.000 homo’s werden opgesloten in concentratiekampen. Historici schatten dat 60% van hen in gevangenschap stierf. Na de oorlog werden homo’s niet erkend als oorlogsslachtoffers. Sterker nog: ze konden alsnog, of nogmaals de gevangenis in, vanwege hun homoseksualiteit. Ze hadden geen recht op smartengeld of staatspensioen, zoals andere groepen.

Vandaag de dag wordt er meer aandacht geschonken aan vervolgde homo’s en lesbo’s in de Tweede Wereldoorlog. Ook op onze eigen Nationale Herdenkingsdag 4 mei heeft het lang geduurd, voordat namens de homoslachtoffers een krans bij het Monument op de Dam gelegd mocht worden. Begin zeventiger jaren werden een aantal homo’s nog hardhandig door de politie bij de plechtigheid verwijderd. Tegenwoordig legt COC Nederland er een krans, in de vorm van een roze driehoek: het merkteken, dat homo’s in gevangenschap moesten dragen. Sinds 1987 staat in Amsterdam achter de Westerkerk het Homomonument: een plan uit 1979, dat er na veel getouwtrek uiteindelijk toch kwam.

De jaarlijkse Holocaust heerdeking in ons land vindt ieder jaar plaats op de laatste zondag van januari, bij het Auschwitz monument. Jan Wolkers maakte het Auschwitz monument, dat sinds 1993 in het Wertheimpark staat: gebroken spiegels waarin bij dag en nacht de hemel wordt weerkaatst. Volgens Wolkers ‘kan de hemel zich sinds Auschwitz niet meer ongeschonden vertonen’.

Lees ook:Homo’s: een vergeten groep bij de Holocaust
Lees ook:Homo’s: lange tijd een vergeten groep bij Holocaust
Lees ook:Homo’s waren lange tijd een vergeten groep bij de Holocaust
Lees ook:Duitse homo’s herdenken nazi vervolging
Lees ook:Dodenherdenking 2012

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>