De tijd daarna – 30 jaar hiv en aids in Nederland

Donderdag 8 december 2011 tot en met zondag 15 januari 2012 is in de Melkweg Galerie in Amsterdam ‘De tijd daarna’ te zien: een tentoonstelling over 30 jaar hiv en aids in Nederland.  De expositie geeft dertig personen die met deze ziekte leven een gezicht. Uit ieder jaar, sinds 1982, wordt één persoon geportretteerd die dat jaar ontdekte hiv te hebben. De galerie is woensdag tot en met zondag 13.00 tot 20.00 uur open, ingang via Marnixstraat 409 (bron: persbericht).

 

De ervaringen en emoties van deze dertig mensen – allen met een totaal verschillende achtergrond en leeftijd – worden in de interviews treffend vastgelegd, wat in combinatie met de portretten een uniek tijdsbeeld oplevert. In 1982 werd het eerste geval van hiv in Nederland ontdekt. In 30 jaar veranderden hiv en aids van een dodelijke ziekte naar een chronische aandoening. De tentoonstelling geeft zicht op deze ontwikkeling. Ze laat een divers en uitgebreid beeldverhaal zien van veelbewogen jaren. De dramatiek van omgaan met ziekte en herstel, verlies en triomf, strijd en overgave en leven en dood dwingt iedere kijker, bewust of onbewust, tot een eigen standpunt. Van alle geportretteerden weet je dat ze hiv positief zijn. De foto’s maken nieuwsgierig naar de verhalen. De makers hopen dat de bezoekers bij zichzelf te rade zullen gaan. Hoe denken ze over hiv? Wat weten ze er van? Wat voelen ze erbij? Bewust maken is de kern van de verhalen en de foto’s.

 

De tijd daarna is een project van Les Enfants Terribles. Het is uitgegroeid van een idee voor een boek tot een campagne die het hele jaar 2012 zal duren. Dit jaar zal in het teken staan van 30 jaar hiv in Nederland, waarvan de expositie de eerste uiting is. In april 2012 verschijnt het boek met de 30 persoonlijke verhalen, geschreven door Erwin Kokkelkoren en met foto’s van Erik Smits. Later in het jaar zal een theaterstuk De tijd daarna te zien zijn op De Parade. Erik Smits (1973) studeerde in 2006 af aan de Fotoacademie Amsterdam. Mensen staan altijd centraal in zijn werk. Dit komt bij hem tot uiting in het zoeken naar intimiteit, rust en eerlijkheid. Bij voorkeur worden de “klassieke” portretten van mensen dan ook gemaakt in hun eigen vertrouwde omgeving, die vaak net zo belangrijk voor het beeld is als de geportretteerde zelf. Erwin Kokkelkoren verzorgde de iInterviews en is oprichter van Stichting Les Enfants Terribles.

Lees ook:Boek over 30 jaar hiv in Nederland: ‘de tijd daarna’
Lees ook:Tv-tip: ‘De tijd daarna’
Lees ook:We are family – verhalen en portretten van gay families
Lees ook:Boekpresentatie ‘We are family’
Lees ook:Activiteiten Boekhandel VROLIJK: Expo met mannenboek; homoseks in Afrika 17/19 december

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>