Praag Pride zorgt voor diplomatieke rel en politiek gekonkel

IMG_20160522_141747De Amerikaanse ambassadeur in Praag, Norman Eisen, heeft in een open brief zijn steun uitgesproken voor de Praag Pride, komende zaterdag in de Tsjechische hoofdstad. Twaalf andere ambassadeurs ondertekenden de brief ook, waaronder die van Nederlands, Jan Henneman: daarmee is de brief een gezamenlijke verklaring tot steun van de Praag Pride geworden. Een burgerinitiatief is tegen de Pride en noemt de brief een ‘inmenging in binnenlandse aangelegenheden’.

 

Dat protest wordt gesteund door niemand minder dan president Vaclav Klaus. Hij uitte kritiek op de burgemeester van Praag, Bohuslav Svoboda, die als beschermheer van de Praag Pride optreedt en voldoende politiebescherming heeft toegezegd. Veel leden van de Tsjechische christendemocratische partij hebben zaterdag samen met de ‘Beweging voor leven’ een tegendemonstratie in Praag aangekondigd. In deze ‘Mars voor het traditionele gezin’ loopt de naaste medewerker van de president mee, Peter Hajek. Hij vindt de Praag Pride geen ‘onschuldig plezier’, maar een ‘ernstige politieke demonstratie van deviante medeburgers met een bepaalde visie op normen en waarden in de wereld, waar geen plaats meer zal zijn voor het klassieke gezin.’ Zijn uitspraken lokten felle reacties uit bij de liberale regeringspartij en de sociaaldemocratische oppositiepartij.

Lees ook:Eerste Pride in Praag rustig verlopen
Lees ook:Pride Bratislava
Lees ook:Nieuw gekozen president Taiwan voorstander van ‘homohuwelijk’
Lees ook:Voetbalboot op de Amsterdam Canal Parade
Lees ook:Monsterzege Front nationale belooft weinig goeds voor Franse LHBT’s

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>