Stanley Menzo met BN-ers in actie ‘Voor Oranje, tegen aids’

De gevaarlijkste tegenstander in Zuid-Afrika is niet het Italiaanse team of ‘de scheids’. Het is aids. Tijdens het WK overlijden 30.000 Zuid-Afrikanen aan deze ziekte. De komende weken vragen voetbaltrainer Stanley Menzo (ex-doelman van Oranje) met zijn actie ‘Voor Oranje, tegen aids‘ en documentairemaakster Mildred Roethof met de documentairereeks Getto Champs (NPS) aandacht voor hiv en aids in Zuid-Afrika. Ze werken mee aan een campagne van Oxfam Novib en STOP AIDS NOW!, waarmee Nederland wordt opgeroepen wereldkampioen aidsbestrijding te worden. Want ook al is bekend dat aidsbestrijding werkt, de hele wereld – inclusief Nederland – bezuinigt hier nu op (bron: persbericht).

Zuid-Afrika is het land met de grootste aidsepidemie in de wereld. Er leven 5,7 miljoen mensen met hiv, ofwel 200 voetbalstadions vol. Met de boodschap Voor Oranje, tegen aids roept voetbaltrainer Stanley Menzo Nederlanders op zich aan te sluiten bij zijn legioen voor de strijd tegen aids. Op vrijdag 11 juni start het WK in Zuid-Afrika: Menzo is om 11.00 te vinden op de Arenaboulevard in Amsterdam. Met behulp van Afrikaanse percussionisten en traditionele dansers trommelt hij voorbijgangers op supporter te worden van zijn legioen en deel te nemen aan het levensgrote voetbalplaatjesalbum op het plein.

 

Al vanaf vandaag kan iedereen op www.voororanjetegenaids.nl een voetbalplaatje van zichzelf maken. Doel is tienduizenden foto’s te verzamelen in een voetbalplaatjesalbum en het dit najaar aan te bieden aan de nieuwe minister voor Ontwikkelingssamenwerking, met als oproep aan de Nederlandse regering om wereldkampioen aidsbestrijding te worden. Concreet: Nederland moet jaarlijks honderd miljoen euro investeren in het Global Fund to fight Aids, Tuberculosis & Malaria. Jack van Gelder, Nicolette Kluijver, Angela Groothuizen, Zarayda en Victoria Koblenko ondersteunen de missie van Menzo en maken als supporter deel uit van het online voetbal album.

 

Documentairemakers Mildred Roethof (interviews) en Meral Uslu (camera) vragen tijdens het WK vier weken lang aandacht voor hiv en aids in Zuid-Afrika. Ze verslaan semi-live de andere kant van het WK voetbal en laten de rauwe werkelijkheid van het leven in de getto’s in Zuid-Afrika zien. In de uitzendingen worden veerkrachtige jongeren gevolgd. Het zijn ‘kampioenen’, die op hun eigen manier proberen te ontsnappen aan armoede, hiv/aids, geweld, criminaliteit en gebrek aan onderwijs. De grote vraag is of het WK hen aan een beter bestaan helpt. Zondag 6 juni om 16:05 uur op Nederland 2 is de eerste uitzending van Getto Champs (een vierdelige reeks). Vanaf woensdag 16 juni om 19.00 start Nederland 3 eveneens met de serie.

Lees ook:Actie Menzo ‘Voor oranje tegen aids’ succesvol
Lees ook:Museumplein symbolische begraafplaats aidsslachtoffers
Lees ook:Aids binnen veertig jaar de wereld uit
Lees ook:Dinsdag 26 april: Aids Fonds start campagne met pop-up fototentoonstelling
Lees ook:Regering ontziet aids organisaties een beetje

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>