Aids kwam eerder naar de VS dan gedacht

IMG_20160515_160814Hiv, het virus dat Aids veroorzaakt, kwam veel eerder naar de Verenigde Staten dan tot nu toe werd aangenomen. ‘Al in 1969 kwam de eerste met hiv geïnfecteerde persoon vanuit Haïti naar de VS: dat is ruim 12 jaar voordat Aids in 1981 voor het eerst werd ontdekt.’ Dat zei onderzoeker Michael Worobey van de universiteit van Arizona volgens persbureau Reuters: ‘Je krijgt het er koud van als je bedenkt dat het virus al zo lang onder onze neus circuleerde.’ De studie wordt gepubliceerd in het vakblad van de National Academy of Science.

Wetenschappers onderzochten bloedmonsters van vroege Aids-patiënten, die de overheid in Miami had bewaard. Dr. Arthur Pitchenik van de universiteit van Miami en co-auteur van de studie zag in 1979 in Miami immigranten uit Haïti met een mysterieuze ziekte, die later Aids bleek te zijn. Ook werden genetische data van 117 vroege Aids-patiënten uit de hele wereld bestudeerd. Daaruit bleek dat Hiv rond 1966 van Centraal Afrika naar Haïti kwam en rond 1969 van Haïti naar Amerika.

‘Het kan zijn dat die eerste geïnfecteerde immigrant in een stad als Miami of New York ging wonen. Het kan na een infectie jaren duren voor iemand Aids ontwikkelt’, zegt Worobey: ‘Van die ene werden het er 2, van 2 werden het er 4 en daarna verdubbelde het alsmaar. Waarschijnlijk was er een paar jaar sprake van nog geen honderd infecties. Van 100 werden het er 200, 1000, 10.000 en toen moet het snel naar honderdduizenden zijn gegaan, die al vóór de ontdekking van Aids in 1981 met het virus rondliepen.’ Veel mensen waren toen al gestorven. 

Studies suggereren dat Hiv in Centraal Afrika rond 1930 op de mens ‘oversprong’, door het eten van vlees van met hiv besmette chimpansees. Aan Aids zijn over de hele wereld tot nu toe ruim 25 miljoen mensen overleden; 40 miljoen mensen zijn met het virus geïnfecteerd. Op dit moment verspreidt de ziekte zich snel in Centraal en Oost Azië en Oost Europa. www.pinknews.co.uk

Lees ook:Nieuwe kijk op oorsprong aids-virus
Lees ook:Aids Fonds bestaat dertig jaar
Lees ook:Aids binnen veertig jaar de wereld uit
Lees ook:Hiv-resistentie neemt toe in ontwikkelingslanden
Lees ook:Nieuwe hiv-variant in Cuba ontdekt die tweemaal zo agressief is

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>