Nieuwe kijk op oorsprong aids-virus

IMG_20160524_151221De geschiedenis over de oorsprong van hiv, het virus dat aids kan veroorzaken. is herschreven. Tot voor kort heette een homoseksuele steward uit Canada ‘patiënt zero‘, de eerste besmette patiënt die de bron van de epidemie zou zijn: in een studie uit 1984 van homomannen met aids werd ‘patiënt nul’ genoemd. De University of Arizona komt nu met een heel ander verhaal: er waren duizenden mensen die in de jaren ’70 werden geïnfecteerd met hiv.

Met nieuwe genetische technieken kon een soort ‘stamboom’ van hiv worden samengesteld. Daaruit blijkt dat het virus in de jaren ’20 in Afrika van apen op mensen is overgegaan, met name in de Congolese hoofdstad Kinshasa rondwaarde, begin jaren ’70 New York bereikte, zich van daaruit naar de Amerikaanse westkust verspreidde en daarna de hele wereld overtrok. De genetische samenstelling van het virus van ‘patiënt zero’ – die in 1984 aan de gevolgen van aids overleed – blijkt na analyse dezelfde te zijn als van het virus dat in die tijd in de VS voorkwam, en niet hetzelfde als van stammen waaruit ‘het Amerikaanse virus’ is ontstaan.

New York blijkt een grote rol te hebben gespeeld in de verspreiding van het virus in de VS. De onderzoekers denken dat het virus al tien jaar in de VS rondwaarde, gezien de grote genetische diversiteit die uit onderzoek is gebleken. Het werd in 1981 voor het eerst als aparte ziekte werd ontdekt, werd aanvankelijk ‘homokanker genoemd’. Korte tijd daarna, nog voordat de verwekker (hiv) werd ontdekt, kreeg de ziekte de naam ‘aids’ (acquired immune deficiency syndrome). Het virus moet rond 1967 vanuit Afrika het Caribisch gebied hebben bereikt. Een bepaalde hiv-subgroep die veel voorkomt in het westen, bereikte tegen 1971 New York.

Lees ook:Aids kwam eerder naar de VS dan gedacht
Lees ook:Aids Fonds bestaat dertig jaar
Lees ook:Aids dertig jaar geleden ontdekt
Lees ook:Beenmerg hoopvol bij genezing aids
Lees ook:Hiv-resistentie neemt toe in ontwikkelingslanden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>