Katholieke kerk heeft een derde van alle misbruikschadalen in het geheim afgehandeld

@Erik Feenstra

@Erik Feenstra

De Rooms-Katholieke kerk heeft een derde van de bekend geworden gevallen van seksueel misbruik van kinderen binnen de kerkmuren afgehandeld met schikkingen, onder voorwaarde dat het geheim blijft. Dit gaat in tegen het advies van de commissie-Deetman, die de kerk zelf instelde om de schandalen binnen de kerk te onderzoeken. Dat blijkt uit onderzoek van de NRC, op basis van interne documenten van kerkelijke instanties, waarover de krant beschikt.


In totaal zijn tot begin dit jaar 342 gevallen ‘onder de tafel’ afgehandeld, buiten de officiële klachtenprocedure om en onder geheimhouding. Daardoor is niet duidelijk wat er in die gevallen is gebeurd en welke compensatie betreffende slachtoffers kregen. Volgens het NRC zou daarbij voor in totaal aan 10.6 miljoen euro zijn uitbetaald. Een sociaal opgerichte stichting die de klachtenprocedure officieel afhandelt, heeft tot begin dit jaar 703 misbruikgevallen afgewikkeld, warij in totaal 23,4 miljoen euro werd uitbetaald. In veel gevallen ging het om ernstig seksueel misbruik, waarvan het meerendeel plaatsvond op internaten en scholen. Moesten de slachtoffers van de daders zwijgen over misbruik, nu moeten ze dat dus opnieuw: iets wat in sommige katholieke kringen wordt afgedaan als ‘stemmingmakerij‘. Heeft het wellicht allemaal te maken met ‘de muis en zijn staart’?

Lees ook:Meldpunt Misbruik Katholieke Kerk kreeg 1585 meldingen
Lees ook:België: 1964 meldingen van misbruik binnen de katholieke kerk
Lees ook:Aartsbisschop Utrecht betuigt spijt over misbruik
Lees ook:Kerk moet slachtoffers seksueel misbruik betalen
Lees ook:Ruim 900 slachtoffers melden misbruik kerk

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>