Verklaringen podia, organisatoren en artiest rondom optreden Sizzla

Dit weekend treedt de Jamaicaanse reggaezanger Sizzla op in de Melkweg in Amsterdam, Rotterdam, Groningen en Leiden. De afgelopen weken is rumoer ontstaan rondom het vermeend homofobe karakter van deze artiest. COC Nederland wil dat de concerten niet doorgaan. De betrokken podia en organisatoren betreuren de ontstane ophef, maar staan achter hun beslissing om betreffende artiest te boeken en het optreden te laten plaatsvinden (bron: persbericht).

 

Sizzla is één van de belangrijkste reggae-artiesten van de afgelopen decennia en als culturele instellingen programmeren wij Sizzla primair om dit artistieke belang. Wij hechten grote waarde aan de vrijheid van meningsuiting, maar weren artiesten die aanzetten tot haat en geweld of op andere wijze de wet overtreden. Wij erkennen dat Sizzla in het verleden teksten heeft gezongen die omstreden zijn. De artiest heeft betreffende nummers echter al jaren geleden van zijn repertoire geschrapt.

 

In 2007 heeft een aantal prominente reggae-artiesten, onder wie Sizzla, de Reggae Compassionate Act (RCA) ondertekend. Deze verklaring, waarin de artiesten stellen zich te willen richten op het uitdragen van een boodschap van liefde en niet aan te willen zetten tegen haat of geweld tegen welke groep dan ook, is breed gerespecteerd. Na het uitvaardigen van de verklaring heeft Sizzla de afgelopen jaren diverse malen in Nederland opgetreden. Geen van deze eerdere optredens heeft tot discussie of reacties geleid en bij geen van deze optredens was sprake van het uiten van teksten die in strijd waren met de RCA. Wij hebben dus geen enkele reden om aan te nemen dat de artiest zich deze keer niet aan de RCA zal houden.

 

Organisatoren en podia betreuren het zeer dat COC Nederland, ondanks een intensief overleg gedurende de afgelopen dagen en de eenduidige verklaring van Sizzla van 28 maart, toch heeft gemeend om op basis van oude teksten die hij nu niet meer uitvoert een dergelijk oordeel uit te spreken over de optredens van Sizzla in Nederland.

Lees ook:Homofobe rapper Sizzla welkom op Festival Reggae Geel in België
Lees ook:Sizzla toch niet welkom op Belgische Reggae Geel Festival
Lees ook:Melkweg cancelt concert homohater Sizzla
Lees ook:Straight Pride heeft dubbele agenda
Lees ook:Homohater Beenie Man op Parkpop Den Haag

1 Reacties // Reageer

One thought on “Verklaringen podia, organisatoren en artiest rondom optreden Sizzla

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>