Film ‘Félix & Meira’ – de verstikkende wurggreep van fanatisme

IMG_20160517_101455Vanaf 24 september draait de Canadese film ‘Félix & Meira‘ in de bioscoop: geen roze film, maar met een voor veel LHBT’s herkenbaar thema. Maandag schreef ik dat kinderen die kort gehouden worden, er hun hele leven last van houden. Ook dat was geen roze item, maar veel LHBT’s kunnen dit beamen. De film greep me naar de keel vanwege de verstikkende werking van fanatisme. Het speelt zich af in een Joods milieu in Montreal (trailer: klik hier). Meira is getrouwd en voelt zich met haar kindje opgesloten in een ultra-orthodoxe Joodse gemeenschap. Félix is ook Joods en woont in dezelfde wijk, maar leidt zijn leven als vrijgevochten einzelgänger.

De twee ontmoeten elkaar en er ontpopt zich een avontuur. Kleur speelt een belangrijke rol: de orthodoxen leven in een grauwe, schimmige en stoffige wereld, in tegenstelling tot de wereld van Félix en met een ondergaande roodgekleurde zon gloort er mogelijk hoop aan de horizon. Het plot is bijna voorspelbaar, de film verloopt traag, met lange shots op zwijgende gezichten. En toch wachtte ik de afloop vol spanning af, om niet te zeggen hyper-gespannen. In zo’n verstikkend milieu is alles denkbaar: wordt het wat tussen die twee? Kiest Meira voor zichzelf of voor haar milieu? Haakt Félix af? Vallen er doden? Nee, er gebeurt niets, maar ook dat kan dreigend werken.

Zelf kom ik uit een niet-religieus milieu, maar het verstikkende fanatisme herken ik wel. Mijn streng militaire vader hield me kort, ik had geen privacy, stoof naar mijn kamer als hij thuiskwam en wist op mijn 19e niks beters te bedenken dan van huis weg te lopen. Tussen ons kwam het nooit meer goed: hij heeft me onterfd en via-via hoorde ik ooit dat hij is overleden. En toch: weglopen was het beste dat ik ooit heb gedaan. Al verloste het me niet van de verstikkende wurggreep, alsof mijn vader mijn hele leven over mijn schouder bleef meekijken. En gek genoeg, hoe ouder ik word, hoe meer dat lijkt op te spelen.

In de film neemt Meira een besluit en vraagt daarvoor fluisterend excuses aan haar baby. En zadelt in feite de volgende generatie met háár dilemma op. Hoe verstikkend wil je het hebben? ‘Félix & Meira’ won awards op het filmfestival van Toronto en Haifa en werd genomineerd op festivals van Warschau, Chicago en San Sebastián.

Lees ook:Gouden Leeuw Venetië voor ‘Desde Alla’
Lees ook:Vloekverbod in Ermelo
Lees ook:‘Kinderen die kort worden gehouden, kunnen voor het leven beschadigd raken’
Lees ook:Wolkers schopte tegen kleinburgerlijk Nederland aan
Lees ook:‘Boven is het stil’ wint roze filmprijs in Turijn

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>