Thomas van de Dunk houdt Willem Arondéuslezing 2011

IMG_20160508_202209-240x150Dinsdag 26 april 2011 houdt cultuurhistoricus en publicist Thomas von der Dunk de Willem Arondéuslezing 2011 in het provinciehuis van Haarlem. Von der Dunk schrijft columns voor de Volkskrant, HP/De Tijd en De Gelderlander. Sinds 2005 nodigen de Provinciale Staten van Noord-Holland ieder jaar iemand uit de wereld van de kunst, wetenschap of religie uit. Gerard Spong, Marjolein Februari, Rudi van Dantzig en oud-bisschop Bär van Rotterdam gingen Von der Dunk voor.

Willem Arondéus (1894-1943) was beeldend kunstenaar en auteur. Hij kwam openlijk voor zijn homoseksualiteit uit, iets dat in zijn tijd zeer gedurfd was, zelfs in de liberale kunstenaarskringen waarin hij verkeerde. In de bezettingsjaren was hij actief in het kunstenaarsverzet, dat in 1943 onder zijn leiding een overval pleegde op het bevolkingsregister van Amsterdam. Vrijwel de hele groep werd daarna opgepakt. Arondéus werd met een groot deel van de groep geëxecuteerd. Bij zijn executie riep Arondéus: ‘Laat het bekend worden dat homoseksuelen geen lafaards zijn.’ Na de bevrijding ontving hij postuum een medaille van de Nederlandse regering. Hij werd herbegraven op de Eerbegraafplaats Bloemendaal.

Lees ook:Alternatieve Arondéuslezing Von der Dunk
Lees ook:Politieke rel rond Arondéus-lezing
Lees ook:Homo’s en lesbo’s in oorlog en verzet
Lees ook:Toespraak Boris Dittrich dodenherdenking Homomonumwnt
Lees ook:Bas Haring houdt Willem Arondéuslezing in Haarlem

1 Reacties // Reageer

One thought on “Thomas van de Dunk houdt Willem Arondéuslezing 2011

  1. Arthur da Costa

    Na lezingen verbieden kwam toch boeken verbranden?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>