Multicultireel versus homo in Mosse lezing 2009

Woendag 16 september 2009 verzorgt Gloria Wekker de Mosse Lezing 2009: ‘Van Homo Nostalgie tot Betere Tijden’. Volgens de aankondiging neemt ze de toehoorders mee op reis ‘langs relevante pleisterplaatsen in de Nederlandse multiculturele samenleving, om een beeld te krijgen van de wijzen waarop homoseksualiteit en postkolonialiteit zich in deze geprangde tijden tot elkaar verhouden.’ Zijn er de laatste zes decennia, met al die migranten en vluchtelingen, meer manieren gekomen waarop homoseksualiteit wordt beleefd of vormgegeven? Hoe verhoudt ‘multiculti‘ zich tot roze? (bron: persbericht)

 

Pleisterplaatsen zijn de nota ‘Gewoon Homo Zijn‘ van minister Plasterk, de ‘homoplannen’ van de deelraadvoorzitter van Slotervaart Ahmed Marcouch, een verslag van bezoeken aan roze cafés en de Gay Parade en een analyse van recente mediaberichten over zaken waar multicultureel en homozijn onverenigbaar lijken. Aan de vrouwenbeweging zal ze zeker niet voorbijgaan: waar bevinden de vrouwen zich in de botsing van homoculturen en waarom zijn ze onzichtbaar? De Mosse Lezing vindt plaats in Theater van het Woord, op de 7e verdieping van de nieuwe Openbare Bibliotheek Amsterdam aan de Oosterdokskade, op woensdag 16 september van 17.00 tot 19.00 uur, met borrel na. De toegang is gratis.

 

Professor Wekker is sociaal-cultureel antropoloog aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) en van de Leerstoelgroep Gender Studies op bij de Faculteit Wetenschappen van de Universiteit Utrecht. Ze publiceerde op veel terreinen, onder andere over de geschiedenis van de zwarte -en migrantenvluchtelingen vrouwenbeweging in Nederland. Recent zijn ‘The Politics of Passion‘ over de seksuele cultuur van vrouwen in de Afro-Surinaamse diaspora, waarvoor ze een onderscheiding ontving, en ‘Je hebt een kleur, maar je bent Nederlands’. George Mosse was in 1989 gasthoogleraar aan de UvA. Hij overleed in 1999 en liet aan de UvA een legaat na om homostudies te bevorderen. Ieder jaar komt een andere gastspreker, die zelf de inhoud van de Mosselezing bepaalt. Vorig jaar was dat de schrijver Gerrit Komrij.

Lees ook:Hedy d’Ancona verzorgt Mosse-lezing 2015 op woensdag 23 september
Lees ook:IHLIA: Mosse Lezing 2015 met Hedy d’Ancona
Lees ook:Eenzijdige Mosse lezing homo versus multiculti
Lees ook:Laatste Mosselezing gaat niet door
Lees ook:Jet Bussemaker verzorgt jaarlijkse Mosse lezing

1 Reacties // Reageer

One thought on “Multicultireel versus homo in Mosse lezing 2009

  1. Daantje Versteeg

    Heb je ook bij dit stuk bedacht dat de titel ‘Multicultureel versus Homo’ moest zijn? Je ondermijnt de essentie van haar stuk door het zo te betitelen, namelijk dat het niet VERSUS is. Er zijn verschillende homoseksualiteiten en verschillende culturen; haar punt is dat we daar de complexiteit van moeten erkennen. Dus vooral niet versimplificeren zoals je doet.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>