Oscarnominaties voor homo- en lesborollen

IMG_20160515_160554Glenn Close en Janet McTeer in ‘Albert Nobbs’ en Christopher Plummer in ‘Beginners’ hebben een Oscarnominatie op zak. Vertolkers van homo’s, lesbo’s en transgenders gaan nogal eens met het felbegeerde beeldje naar huis, zoals Tom Hanks (‘Philadelphia’), Hilary Schwank (‘Boys Don’t Cry’) en Sean Penn (‘Harvey Milk’). Nu is Glenn Close aan de beurt met een nominatie voor een Oscar voor de beste vrouwelijke hoofdrol. Ze sleept haar zesde nominatie in de wacht voor haar rol als verarmde vrouw in ‘Albert Nobbs’, die haar droom in het 19e-eeuwse Ierland alleen als man kan verwezenlijken (klik hier voor de trailer).

 

Close werkte mee aan het draaiboek. In 1995 speelde ze ook al een lesbische rol: de vrouwelijke soldaat Margarethe Cammermeyer in de tv-film ‘Serving in Silence’. Janet McTeer speelde de rol van een lesbische dame in de BBC-serie ‘Portrait of a Marriage’. In ‘Albert Nobbs’ is ze net als Close een als man door het leven gaande vrouw, lesbisch: ze is zelfs getrouwd met haar geliefde. Daarvoor is de Britse actrice genomineerd voor een Oscar voor de beste vrouwelijke bijrol. Christopher Plummer hoopt op een Oscar voor de beste mannelijke bijrol in ‘Beginners’ (trailer: klik hier), waarin hij een homo speelt die een late coming-out beleeft. De uitreiking van de Oscars is zondagavond 26 februari.

Lees ook:Bafta voor acteur homorol
Lees ook:De Lesbo-Code: filmmiddag en etentje
Lees ook:Oscar met roze randje
Lees ook:Roze filmparel ‘Jongens’ genomineerd voor vier Gouden Kalveren
Lees ook:‘Pride’ grote winnaar British Independent Film Awards

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>