Paradiso in Amsterdam in teken van ‘Pink Istanbul’

IMG_20160511_183532Vrijdag 29 maart 2008 staat Paradiso in Amsterdam in het teken van Istanbul. Op initiatief van Stichting ‘Pera’ wordt in de poptempel het art&dance-event ‘Pink Istanbul’ gehouden: een feest voor homo’s en homo’s welgezinde niet-homo’s. Daaraan vooraf leidt presentatrice Gülden Ilmaz van de Amsterdams tv-zender AT5 een debat met Turkse en Nederlandse politici en Nederlandse en Turkse homoactivisten. Voor COC Nederland is de avond het startschot voor een driejarig project om de Turkse homobeweging te ondersteunen.

Istanbul ontwikkelt zich in snel tempo tot trendy ‘place to be’. De Turkse homoscene bloeit daardoor als nooit tevoren. ‘Pink Istanbul’ haalt de Turkse homosfeer hier heen. ‘Pera’ organiseert het feest samen met COC Nederland, COC Amsterdam en Paradiso. Er komen optredens van bekende Turkse artiesten, dansoptredens en er is audiovisuele kunst van jonge Turkse en Nederlandse kunstenaars. In de lounge ontbreekt de waterpijp niet. Hoewel de homoscene zich ontwikkelt, is de positie van holebi’s en transgenders in Turkije verre van goed. In het debat komt onder andere het leven in de buitenwijken aan de orde: buitenwijken van Istanbul worden vergeleken met Amsterdamse wijken als Osdorp en Noord, waar veel Turken wonen.

Nederland kent een grote Turkse gemeenschap, maar daar heeft het merendeel geen benul van de enorme variëteit en acceptatie van de homoscene in hun eigen Istanbul. Mede daarom voert COC Amsterdam projecten uit in de Turkse gemeenschap in Amsterdam om het taboe over homo’s en transgenders te doorbreken. COC Nederland start in april met steun van het Ministerie van Buitenlandse Zaken een driejarig project om samen met de Turkse homo-organisaties KAOS GL en Lambda Istanbul te werken aan verbetering van de gezondheidszorg, wet –en regelgeving en media. COC Nederland stond aan de wieg van verschillende Europese homo-organisaties en ondersteunt op dit moment organisaties in vijftien landen.

Lees ook:Turken zetten zelf stap homo-emancipatie
Lees ook:Vreugde en verdriet bij Lambda Istanbul
Lees ook:Pink Istanbul 2011 in Paradiso
Lees ook:Pink Istanbul op 2 mei in Paradiso Amsterdam
Lees ook:Pink Istanbul in Paradiso Amsterdam

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Paradiso in Amsterdam in teken van ‘Pink Istanbul’

  1. :-)

    goed initiatief. heb er al veel over gehoord.

      /   Reply  / 
  2. J.E.B. van C

    Turken zijn apart. niet moslim, niet christen, niet westers, niet oosters, niet aziatisch, niet europees, het is een raar land. Een mooi land met hele aardige mensen. Veel trots en harde werkers. Er komt een mooi Turkije aan, maar of die lid wordt van de EU, dat weet ik niet. Misschien wel vooral omdt Turken dat niet (zouden moeten) willen.

    enfin, vele mooie vakanties in Turkije gehad. Ook als Homo. Nooit en te nimmer problemen mee gehad. Turkse jongens kunnen macho en trots zijn, aardig ijn ze ook zoalng je elkaar maar respecteerd.

    Mooi initiatief. Werd tijd dat dit eens gebeurde inderdaad. latn we nu maar hopen dat het ook bijdraagd aan een mooie samenleving in Nederland vooral!

      /   Reply  / 
  3. Apres-Istanbul?

    op 28 maart 2009 volgt een tweede editie van Pink Istanbul in de Paradiso in Amsterdam lees in net op de site van COC. site van de organisatie is volgens mij deze; http://www.clubpera.nl/pinkistanbul. meer kon ik niet vinden! Helaas kan ik hier niet bij zijn. ik ga lekker skieen.

    En dit jaar ook een Pink Amsterdam in Istanbul. dat is leuk. maar helaas kan ik daar ook niet bij zijn!

      /   Reply  / 
  4. pink?

    alles is pink tegenwoordig??????
    maar goed, dit is wel een leuk initiatief voor onze turkse heaumeau vrienden!

      /   Reply  / 
  5. Peter

    Goed om te zien dat Istanbul mee gaat in de vaart der volkeren, als tegenwicht voor de ook alom vertegenwoordigde concervatieve krachten in de Turkse samenleving is dit een welkome afwisseling!
    Zie ook mijn cartoons over oa de islam
    http://www.funpx.com
    Tot in Paradiso :) Peter

      /   Reply  / 
  6. Pingback: Homoseksualiteit blijft taboe voor Marokkanen | Gay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>