Kick-off Gay-Straight Alliances Limburg

Vrijdagmiddag 1 oktober 2010 tekenen scholen tekenen in Limburg het manifest voor een veilige school. De kick-off voor de Gay-Straight Alliance in Limburg is van 14 tot 17 uur in schoolrestaurant Bonnefooi van het Sint-Maartenscollege in Maastricht. Tijdens deze bijeenkomst wordt een bekende musicalster  door leerlingen geïnterviewd  over zijn coming-out (bron: persbericht).

 

Sommige meisjes worden verliefd op hun schoolvriendinnetje en sommige jongens staan in vuur en vlam voor die ene bink uit de examenklas. Soms wordt dat niet geaccepteerd en soms ook wel. Daarom starten zes scholen in Limburg met een Gay-Straight Alliance (GSA): St. Jan/Carbooncollege in Hoensbroek, Sophianum  in Gulpen en St. Maartenscollege (2x) en Porta Mosana college (2x) in Maastricht. Een GSA is een groep homo -en heteroseksuele leerlingen die samen met docenten homoseksualiteit zichtbaar en bespreekbaar maken op hun school.

Een GSA kan acties opzetten, zoals een postercampagne, zorgen dat er voorlichters van het COC in de klas komen of een debat organiseren. Een GSA wi laten zien dat hun samenzijn en vriendschap geen enkel probleem is en richt zich op alle leerlingen die zich willen inzetten om hun school een veilige en tolerante plek te maken voor homo’s, lesbiennes en biseksuelen. Bij de GSA’s kunnen zowel jongeren als docenten zich aanmelden. Zij delen hun plannen met andere leerlingen zodat iedereen daar gebruik van kan maken. Zo zal er een beweging ontstaan van leerlingen die er op verschillende scholen voor zullen zorgen dat hun school een veilige plek is voor iedereen.

 

Het concept komt uit de Verenigde Staten: daar zijn al GSA’s op 3500 scholen. In Nederland zijn er ondertussen ook een aantal. De Limburgse GSA’s zijn onderdeel van het project Veilige School Limburg, een initiatief van COC Limburg in samenwerking met GGD Zuid-Limburg, de Algemene Onderwijsbond, de gemeenten Maastricht en Heerlen en de provincie Limburg. Veilige School Limburg heeft tot doel het bevorderen van de sociale veiligheid van homo- en biseksuele leerlingen en medewerkers in het voortgezet onderwijs in Limburg. COC Limburg begeleidt en ondersteunt het GSA-netwerk. Leerlingen kunnen aankloppen voor advies en het COC helpt met het oprichten van GSA’s in de provincie. COC Limburg is van plan dagen te organiseren waarbij GSA’s bij elkaar kunnen komen en van elkaar kunnen leren.

Lees ook:COC lanceert Gay-Straight Alliance site
Lees ook:Homo’s veilig naar school in Maastricht
Lees ook:Klinken op succes van voorlichting Gay-Straight-Alliances in Limburg
Lees ook:COC Limburg start posteractie en nieuwe website
Lees ook:COC Limburg geeft record aantal voorlichtingslessen

1 Reacties // Reageer

One thought on “Kick-off Gay-Straight Alliances Limburg

  1. eastlandgrl

    interesting, thanks

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>