Partnerschapregistratie in Ierland

Na jaren is ook in Ierland mogelijk wat buurland Engeland al eerder toeliet: partnerschapregistratie. De Dáil, het Ierse Lagerhuis, heeft de Civil Partnership Bill goedgekeurd. Met dit wetsvoorstel kunnen homo’s en lesbo’s zich als koppels laten registreren. De Seanad, het Ierse Hogerhuis, moet nog toestemming verlenen; dan kan de wet naar verwachting deze herfst in werking treden.  ‘Vandaag is een historische stap voorwaarts gezet: niet alleen voor paren van hetzelfde geslacht, maar voor iedereen in Ierland’, zei voorzitter Kieran Rose van het Gay & Lesbian Equality Network (GLEN).

 

Het geregistreerde partnerschap geeft koppels van hetzelfde geslacht zo ongeveer dezelfde rechten als gehuwde paren. De juridische positie van kinderen van homo –en lesboparen is er nietr mee geregeld. GLEN blijft zich ervoor inzetten dat ook dit wordt geregeld, maar blijft ook strijden om het huwelijk open te stellen voor anderen dan een man met een vrouw.

Lees ook:Colin Farrell houdt emotioneel pleidooi voor homohuwelijk in Ierland
Lees ook:Geen homohuwelijk in Ierland
Lees ook:Discriminatie LHBT-leraren in Ierland verboden
Lees ook:Apocalyps dreigt als Ierland homohuwelijk toestaat
Lees ook:Minister Ierland waarschuwt niet te vroeg te juichen bij referendum humohuwelijk

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>