Vaticaan wijst vergelijking pedofilie met jodenhaat af

Op Goede Vrijdag citeerde de persoonlijke priester van de Paus, Raniero Cantalamessa, in diens bijzijn uit de brief van een Joodse vriend die de aanvallen op paus en kerk wegens seksueel misbruik van kinderen binnen de katholieke kerk vergeleek met jodenhaat. ‘De stereotypes en het afschuiven van persoonlijke verantwoordelijkheid op een collectieve schuld herinnert me aan de beschamende aspecten van het antisemitisme.’ Nadat een storm van protest losbarstte, heeft het Vaticaan zich van die uitspraak gedistantieerd.

Zowel Joden als slachtoffers van seksueel misbruik voelen zich diep beledigd. ‘Wat de priester citeerde, was enkel een getuigenis van de solidariteit van een jood’, aldus de woordvoerder van het Vaticaan. De paus zelf heeft tot nu toe nog niet gereageerd op alle berichten. Ook niet op de beschuldiging dat hijzelf zaken in de doofpot zou hebben gestopt. Het Vaticaan blijft erbij dat de kerk als geheel niet verantwoordelijk kan worden gesteld.

Lees ook:Paus spreekt misbruikslachtoffers – critici vinden dat rijkelijk laat
Lees ook:Misbruikslachtoffers: ‘gesprek met paus schijnheilig gedoe’
Lees ook:Paus haalt uit naar ‘moraal van porno en geweld’
Lees ook:Vaticaan lanceert website over seksueel misbruik
Lees ook:Paus: 2 procent geestelijken is pedofiel

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>