Broeder wist van seksueel misbruik jongens

@Erik Feenstra

@Erik Feenstra

Een voormalig broeder erkent dat hij wist dat jongens op een katholiek internaat in Kerkrade zijn misbruikt. Dat gebeurde in de 60er jaren op het pensionaat Sint Maria ter Engelen. Het is voor het eerst dat een katholieke geestelijke in Limburg zoiets toegeeft: volgens de inmiddels 72-jarige oud-broeder was bekend welke kerkelijke collegae zich aan de jongens vergrepen. De katholieke kerk ‘voelt zich beschaamd’. Dat zei Ad van Luyn zondagavond in het RKK tv-programma ‘Kruispunt’.  Hij is voorzitter van de Nederlandse Bisschoppenconferentie en bisschop van het bisdom Rotterdam.

De bisschop  wil dat de Rooms-katholieke Kerk een onafhankelijk onderzoek begint naar seksueel misbruik binnen katholieke instellingen. ‘Het is de taak om het misbruik helder, duidelijk en voorgoed te veroordelen en verontschuldigingen aan te bieden. in de toekomst moet de kerk alle maatregelen nemen om preventie te verzekeren’, aldus van Luyn. De bisschoppenconferentie vergadert woensdag hierover. Bij meldpunt Hulp en Recht zijn de afgelopen week maar liefst 200 meldingen van seksueel misbruik.

Lees ook:Veel meldingen seksueel misbruik binnen kerk
Lees ook:Politiek wil onderzoek seksueel misbruik RK-kerk
Lees ook:Bisschop Gijsen misbruikte twee jongens
Lees ook:Meldpunt Misbruik Katholieke Kerk kreeg 1585 meldingen
Lees ook:Tien Spaanse priesters aangeklaagd wegens seksueel misbruik minderjarige jongens

1 Reacties // Reageer

One thought on “Broeder wist van seksueel misbruik jongens

  1. Johan Hollebeek

    Allereerst iets over de kerk:…wat een huichelachtig gedoe!Jarenlang wordt er z.g.misbruik gemaakt en verzwegen(op de hele wereld),en het blijft gewoon doorgaan.Nu krijgen honoseksuelen geen hostie meer.Wat verbeeldt de kerk zich?Staan ze boven de wet?We leven anno 2010 in Nederland en homoseksualiteit is hier niet strafbaar,dus moet er aangifte tegen de kerk worden gedaan wegens discriminatie.Wat is dit voor een vertoning?

    Wanner geestelijken zich willen onthouden van seks en vrouwen,dan krijg je dit soort toestanden.De natuur gaat zijn eigen gang en zoekt een andere uitlaatklep om zijn seksuele energie te uiten.Hoezo (volgens velen)moet er gestraft worden.Het probleem laat zich niet oplossen door de gevolgen te bestrijden,maar door de oorzaak op te speuren.Maar we denken niet verder,en dit doen we niet Dit geldt overigens voor alles.en er verandert nooit iets!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>