COC reikt emancipatieprijs uit aan Arie Boomsma

IMG_20160524_151859COC Nederland heeft op haar Nieuwjaarsreceptie op zondag 24 januari 2010 twee Bob Angelo Penningen uitgereikt: aan Arie Boomsma én aan de Remonstrantse Broederschap. Ze krijgen de jaarlijkse COC emancipatieprijs voor hun bijzondere bijdrage aan de acceptatie in religieuze kring van homo’s, lesbo’s, biseksuelen en transgenders. Eerder ontvingen onder andere Hans van Manen, Benno Premsela, Pater van Kilsdonk en John Blankenstein de penning. Bob Angelo was de schuilnaam van Niek Engelsman (1913-1988), eind jaren ’40  van de vorige eeuw oprichter van het COC. Dat was de afkorting voor Cultuur & Ontspanning Centrum: óók een schuilnaam, omdat homoseksualiteit toen nog verboden was (bron: persbericht).

‘God maakt geen onderscheid tussen mensen, die houdt net zoveel van homo’s als van hetero’s.’ Dat stelde televisiepersoonlijkheid en belijdend christen Arie Boomsma over zijn foto’s in l’Homo, de homo-editie van het glossy magazine van Linda de Mol (voorjaar 2009). Het leverde hem een schorsing op door zijn toenmalige werkgever, de Evangelische Omroep. In het najaar van 2009 maakte Boomsma bekend voor de KRO een programma de over de coming-out van roze jongeren te gaan maken. Door de lichte en liefdevolle wijze waarop hij het onderwerp bespreekbaar maakt, is Arie Boomsma een rolmodel voor christelijke jongeren die op een open wijze met homoseksualiteit willen omgaan.

De Remonstrantse Broederschap was in 1986 het eerste christelijk kerkgenootschap ter wereld dat levensverbintenissen tussen partners van gelijk geslacht inzegende en deze gelijk behandelde als heterorelaties. De geloofsgemeenschap (6000 leden, 46 gemeenten in Nederland en Duitsland) haalde daarmee ondermeer de voorpagina van de New York Times en liep bijna vijftien jaar vóór op de openstelling van het burgerlijk huwelijk voor paren van hetzelfde geslacht in 2001. De Broederschap krijgt de Bob Angelo Penning uitgereikt ter gelegenheid van de viering van het 400-jarig bestaan in januari 2010.

Lees ook:Bob Angelo Penning voor André van Duin en Miriam van der Have
Lees ook:Arie Boomsma wil kerkelijk huwelijk openstellen
Lees ook:Arie Boomsma krijgt Jillis Bruggeman Penning Scheiedam
Lees ook:Carry Slee krijgt Bob Angelo penning
Lees ook:Nieuwjaarsreceptie COC Nederland met Bob Angelo Penning

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>