Portugal krijgt homohuwelijk

Het Portugese parlement heeft vrijdag 18 januari 2010 besloten het huwelijk open te stellen voor koppels van hetzelfde geslacht. Het katholieke Portugal wordt hiermee naast ons land, België, Noorwegen, Zweden en Spanje het zesde land in Europa. De rechtse oppositiepartijen stemden tegen, maar de linkse partijen vormen op dit moment de meerderheid in het parlement. Zij stemden voor, maar ook  tegen een referendum, waarvoor deze week 90.000 handtekeningen waren verzameld.

President Anibal Cavaco Silva moet de wet nog ondertekenen, maar het parlement heeft het recht om een eventueel presidentieel veto ongedaan te maken. Vanaf 1 april kunnen homo’s en lesbo’s elkaar ook in Portugal officieel het jawoord geven: een maand voordat de paus het land meteen officieel bezoek vereert. In tegenstelling tot in buurland Spanje heeft de rooms-katholieke kerk in Portugal weinig tegen de openstelling geprotesteerd. De kardinaal van Lissabon zei dat dit een zaak van het parlement was. Het parlement heeft nog niet besloten of homo- en lesbokoppels kinderen mogen adopteren.

Lees ook:Litouwse parlement neemt homofobe wet tóch aan
Lees ook:Homohuwelijk in Portugal een feit
Lees ook:Paus hekelt opnieuw homohuwelijk en abortus
Lees ook:Litouwen verslikt zich in antihomo wet
Lees ook:Homo’s als bloeddonor taboe in Portugal

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>