COC Amsterdam eert 60 jaar lidmaatschap

COC Amsterdam zet woensdag 11 november 2009 Piet Visser (91 jaar) in het zonnetje, omdat hij 60 jaar lid is van het COC. Daarmee heeft hij het langstlopende lidmaatschap van de oudste belangenvereniging voor homo’s ter wereld. Voorzitter Deneis Boutkan: ‘De geschiedenis van Piet Visser is direct verbonden aan de geschiedenis van de homo-emancipatie in Nederland.’ In 1949 was het COC in de verste verte niet de vereniging die het nu is. Homoseksualiteit was taboe en homo’s konden zich maar beter gedeisd houden. ‘Dit 60-jarige lidmaatschap is iets om niet alleen bij stel te staan, maar om even stil van te worden,’ aldus Boutkan.

Piet Visser ontmoette Niek Engelschman, vechter voor homorechten van het eerste uur en medeoprichter van het COC, tijdens een vakantie in Denemarken. Engelschman die onder de schuilnaam Bob Angelo opereerde, introduceerde Visser bij het COC. Visser werd lid; dat was in 1949. Tegenwoordig maakt hij deel uit van de roze seniorengroep van COC Amsterdam, die om de week bijeen komt in het pand aan de Rozenstraat. Een van de vrijwilligers van het COC heeft roze ouderen geïnterviewd en de verhalen in een boekje gebundeld. Visser kreeg vanmiddag het eerste exemplaar overhandigd. COC Amsterdam is onderdeel van de federatie van COC verenigingen, werd in 1946 opgericht en is de oudste homobelangenvereniging ter wereld (bron: persbericht).

Lees ook:Dove lesbo en schrijfster meest roze vrouwen 2009
Lees ook:COC’s Shakespeare Club tijdens EuroPride in Amsterdam Museum
Lees ook:Geen roze huis in Reguliersdwarsstraat
Lees ook:Els Iping heropent café ‘t Mandje
Lees ook:Weigerambtenaren horen niet thuis in Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>