USA heft inreisbeperking mensen met hiv op

De Amerikaanse president Bush heeft een wet ondertekend, die de inreisbeperking voor mensen het hiv in de Verenigde Staten opheft. Daarnaast ondertekende hij een nieuwe strategie om aids in de ontwikkelingslanden te bestrijden. Het beschikbare geld om aids, tbc en malaria te bestrijden gaat van 15 miljard naar 48 miljard dollar. Eerder deze maand keurde de Amerikaanse senaat de wet goed. Mensen met hiv moeten echter nog even geduld hebben: nu Bush de wet heeft ondertekend, staat de inreisbeperking niet meer in de wet, maar nog wel op de lijst van bedreigende infectieziekten waarmee je de States niet binnenkomt. Voor het schrappen van hiv uit die lijst is het congres niet meer nodig: dat moeten ambtenaren doen. Het Aids Fonds verwacht dat de inreisbeperkingen voor mensen met hiv binnen enkele maanden zijn opgeheven (bron: persbericht Aids Fonds)

De discriminerende inreisbeperking was vanaf 1987 van kracht, toen angst iedereen in de ban hield en mensen met hiv simpelweg geen visum konden krijgen om Amerika binnen te komen. Je kon liegen over je hiv-status, je pillen vooruit sturen of aan derden meegeven, maar een lekker tripje New York of reisje naar de States werd het er voor hiv-positieven niet mee. De Hiv Vereniging Nederland en het Aids Fonds zijn blij met dit besluit, net als internationale aids –en homobelangengroepen. Voorzitter van Human Rights Campaign, Joe Solmonese: ‘De beperking voor mensen met hiv dient de volksgezondheid niet, is onnodig en niet effectief. We danken onze bondgenoten op Capitol Hill die tegen dit onrecht vochten en roepen de minister van Volksgezondheid en Human Services op om de nog overgebleven beperkingen voor hiv-positieve bezoekers en immigranten op te heffen.’ Op dit moment zijn er nog tien landen waar mensen met hiv ook voor een kort verblijf aan de grens in de problemen kunnen komen, waaronder Soedan, Irak, Zuid-Korea, Quatar, Yemen en (nu nog even) de VS.

Lees ook:Einde inreisverbod USA voor mensen met hiv in zicht
Lees ook:USA heft inreisverbod mensen met hiv op
Lees ook:Veel mensen hebben hiv en weten dat niet
Lees ook:Aids Fonds wil passage homo’s in aidsbeleid wereldwijd
Lees ook:Aids binnen veertig jaar de wereld uit

1 Reacties // Reageer

One thought on “USA heft inreisbeperking mensen met hiv op

  1. Minora

    Lijkt mij een beetje een stunt voor de Republikijnen.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>