Einde inreisverbod USA voor mensen met hiv in zicht

Eindelijk schijnt er schot te komen in het opheffen van het inreisverbod naar de USA voor mensen met hiv. Vorige zomer nam het congres al een wet aan, die president Bush ondertekende, maar zijn administration kreeg het niet meer voor mekaar de wet nog voor diens vertrek te laten ingaan. Dat schijnt dan nu eindelijk op handen te zijn met de niet eens meer zó kersverse Obama administration. Het Office of Management & Budget (OMB) liet vrijdag weten dat het Ministerie van Health & Human Services (HHS) stappen mag nemen om de gewraakte wet te veranderen. De voorgestelde wijzigingen zijn van invloed op zowel reizigers als immigranten.

 

Onder de huidige regels mogen mensen met hiv het land niet in, tenzij ze met een ‘waiver’ van bevoegde instanties kunnen zwaaien. Overigens gaat er nog wél een stief kwartiertje overheen, voordat de wet een feit is. Na publicatie van het wetsvoorstel in zeg-maar het Amerikaanse staatsblad volgt een inspraakprocedure van 45 dagen. De HHS neemt de input daarvan mee in het wetsvoorstel en stuurt het terug naar de OBM. Als die groen licht geeft, kan de HHS het gewijzigde voorstel opnieuw publiceren en volgt er opnieuw een inspraakprocedure. Het congres zou in principe de wet alsnog kunnen blokkeren, al lijkt dat onwaarschijnlijk. De wetswijziging kan dan op zijn vroegst halverwege de herfst ingaan.

 

De discriminerende inreisbeperking werd 1987 ingesteld, toen angst iedereen in de ban hield. Als je als hiv-positieve tóch naar de States wilde, kon je liegen over je hiv-status, je pillen vooruit sturen of aan derden meegeven: geen lekkere vooruitzichten voor een onbezorgd tripje New York voor mensen met hiv. Op dit moment zijn er nog tien landen waar mensen met hiv ook voor en kort verblijf aan de grens in de problemen kunnen komen, waaronder Soedan, Irak, Zuid-Korea, Quatar, Yemen en (nu hopelijk nog maar even) de VS.

Lees ook:Demonstratie tegen antihomo wet Oeganda
Lees ook:Wetsvoorstel mijlpaal lesbische duo-moeder
Lees ook:Koningin komt naar Aids Congres
Lees ook:Homohuwelijk nu ook in Vermont
Lees ook:Oostenrijk: nieuwe regering buigt zich opnieuw over ‘homohuwelijk’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>