Canal Parade 2017: andere route om bewoners te paaien, opnieuw veel niet-LHBTI-gerelateerde boten

IMG_20160511_190451Pride Amsterdam vindt plaats tot en met zondag 6 augustus. Heeft de Pride een aantal opmerkelijke veranderingen ondergaan (inhoudelijk, maar ook het weghalen van het woordje ‘Gay’ in de titel), ook het jaarlijkse hoogtepunt: de Canal Parade, op zaterdag 5 augustus. Om grachtenbewoners niet te veel in het harnas te jagen, is het aantal straatfeesten geminiseerd en vaart de stoet in omgekeerde richting, omdat de organisatie denkt dat de doorstroming daardoor vlotter verloopt. We zullen zien. Wat niet is veranderd, is het grote aantal niet-LHBTI-gerelateerde boten. Een aanrtal in het oog springende boten:
-
Iraanse boot
Voor het eerst vaart een Iraanse boot mee. De organisatie Zamaneh Media wil een statement maken tegen de galg die in Iran gebruikt wordt om LHBT’s mee op te hangen. De organisatie, die inwoners in Iran voorziet van nieuws die niet door de overheid gecontroleerd worden, opereert vanuit Nederland. De situatie van de LHBT-gemeenschap in Iran is dusdanig schrijnend dat veel mensen zich genoodzaakt zien te vluchten. Homoseksualiteit is verboden en er staan straffen op, tot aan de doodstraf.
-
Zelfmoordpreventieboot
Het aantal zelfmoordpogingen in Nederland ligt bij LHBTI’s vierenhalf keer zo hoog als onder heteroseksuele jongeren. Ook onder roze volwassenen ligt het suïcidecijfer hoger dan bij anderen volwassenen. Reden genoeg voor organisatie Astare om mee te varen en het taboe omtrent zelfmoord te doorbreken. In Nederland sterven jaarlijks ruim 1800 mensen aan zelfmoord. 113 Zelfmoordpreventie is onlangs gestart met de landelijke campagne: De vraag van je leven. De campagne laat zien dat je door een vraag te stellen het verschil kan maken. De boodschappen aan boord zijn krachtig, confronterend en hoopvol tegelijk. Het zal bezoekers aan de kant een moment geven van nadenken.
-
Bi-Boot
Voor de eerste keer vaart een boot mee om op een positieve manier aandacht te vragen voor biseksuelen, volgens de organisatie ‘normaal gesproken amper zichtbaar’. Veel bi’s krijgen van zowel hetero’s als homo’s geen erkenning, iets dat vrijwel alle biseksuelen beamen. Daarnaast lopen biseksuelen substantieel meer kans op (psychische) gezondheidsproblemen en moeilijkheden op het werk als ook met het zoeken ernaar.
-
Andere bijzondere boten:
Donald Trumpboten. Twee boten met een boodschap aan de nieuwe Amerikaanse president: Torn niet aan de rechten van de LHBTI’s en respect deze. En de boot ‘Make America Gay Again’, waarbij de organisatie aangeeft bezorgd te zijn over Amerikaanse LHBTI’s en hun vrije toekomst.
-
De ambulanceboot. Het ambulancepersoneel geeft hiermee aan dat tolerantie en acceptatie ook bij hen onder druk staat.
-
De vluchtelingenboot. Aan boord deelnemers uit Syrie, Irak, Iran, Afghanistan, Ruwanda, Uganda en de Palestijnse gebieden.
-
Boten van het Nederlandse Rode Kruis, dat dit jaar 150 jaar bestaat.
-
een rugbyboot van ARC Amsterdam Lowlanders, vanwege het WK Rugby Amsterdam 2018.
-
een boot van Scouting Nederland om als grootste jeugd- en jongerenorganisatie van ons land ‘bij te dragen aan een maatschappelijk statement’.
-

Lees ook:Zware statements tijdens de Canal Parade 2017
Lees ook:Boten Amsterdam Canal Parade 2016 bekendgemaakt
Lees ook:COC vindt Gay Pride wel degelijk emanciperend
Lees ook:Opnieuw homo’s opgehangen in Iran
Lees ook:Amsterdam Canal Parade 2014

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>