Thermos sauna kan zich internationaal nog altijd meten

IMG_20160511_184730Alle kritiek ten spijt: de Amsterdamse homosauna Thermos kan zich nog altijd meten met sauna’s in andere landen. Zo was ik gisteren in de Apollo Sauna in Berlijn, achter het Europa Centre vlakbij Bahnhof Zoo. Die staat er al decennialang en was altijd het bezoeken waard. En nog: de sauna is groot, schoon en luxueus. Maar toch, om onze oude vertrouwde Thermos een hart onder de riem te steken: zó fantastisch vond ik het er nou ook weer niet.

Het personeel in de Apollo is niet bepaald klantvriendelijk: toen ik aan de kassa een vraag over entreetickets niet begreep (je kunt kiezen uit verschillende zaken), reageerde het heerschap achter de balie nogal bits. De whirlpool is minimaal: er kunnen slechts een handjevol mensen in, maar een onophoudelijke hoge pieptoon joeg mij er weg. Je krijgt één handdoek (overigens wel mét condoom, dat doet de Thermos nou weer niet), maar die moet je met je leven verdedigen. De handdoek werd gepikt, toen ik hem even ergens had opgehangen: hoogst irritant. Dat was twintig jaar geleden óók al zo, toen ik er wel eens kwam. De bar is riant en luxueus, maar relnichten aan én achter de bar weerhielden mij ervan daar te gaan zitten: óók net als toen. Het publiek is jong, gespierd en bééldig, maar weet dat ook: twintig jaar geleden ook al. Veel beauty’s kijken cool om zich heen, lees: ongeïnteresseerd, onvriendelijk en onuitstaanbaar.

Hoe fraai en luxueus ook: ik vond de sfeer kil en ongezellig. En echt warm was het er niet, afgezien natuurlijk van de stoom -en saunaruimtes. Eigenlijk is onze eigen Thermos zo gek nog niet. Misschien een tikje shabby, misschien hier en daar toe aan vernieuwing, maar wat mij betreft nog altijd een verademing na dit Apollo avontuur. Er zijn natuurlijk meer sauna’s in Berlijn en ik weet niet hoe homosauna’s in andere buitenlandse steden ‘het op dit moment doen’, maar als de Apollo sauna de internationale standaard is, kan onze eigen Thermos zich daar nog altijd mee meten.

Lees ook:Thermos Sauna Amsterdam dicht?
Lees ook:Doorstart voor Thermos Sauna?
Lees ook:Inboedel Thermos Sauna wordt geveild
Lees ook:Tv-tip: Seks in de sauna
Lees ook:Homo-sauna Tibet Eindhoven dicht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>