Bijdrage Nederland aan Global Fund valt tegen op cruciaal moment in de aidsbestrijding

‘Juist nu extra inzet in de komende vijf jaar doorslaggevend is voor het stoppen van de wereldwijde aidsepidemie, trapt Nederland op de rem. Dit is ingrijpend voor miljoenen mensen met hiv en aids’, reageert directeur Louise van Deth van het Aids Fonds-STOP AIDS NOW! Vrijdag kondigde Minister Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) tijdens de Global Fund top in Montreal aan dat Nederland voor de komende drie jaren in totaal € 156 miljoen bijdraagt: fors minder dan de € 200 miljoen waar het Aids Fonds-STOP AIDS NOW! en Nederlandse ngo’s toe opriepen (bron: persbericht).

Het Global Fund, het wereldfonds ter bestrijding van aids, tuberculose en malaria heeft voor de komende drie jaar € 11,5 miljard nodig, onder meer om het doel van de Verenigde Naties te halen: aids de wereld uit in 2030. Ruim 9,2 miljoen mensen in de wereld ontvangen hiv-remmers dankzij programma’s van het Global Fund. Met name meisjes, jonge vrouwen en andere moeilijk bereikbare groepen zoals sekswerkers, druggebruikers en LHBT’s hebben aandacht nodig. Het Global Fund investeert direct in het versterken van gezondheidssystemen in landen wereldwijd, zodat juist deze groepen toegang krijgen tot de preventie en zorg die zij nodig hebben.

Ondanks alle wereldwijde inspanningen is het aantal nieuwe hiv-infecties voor het eerst niet verder afgenomen in 2015, zelfs erg toegenomen in sommige landen. Om de epidemie daadwerkelijk te stoppen, moet het aantal mensen op behandeling aanzienlijk sneller groeien dan het aantal nieuwe hiv-infecties. Het Global Fund heeft in de aanloop naar de bijeenkomst in Montreal nadrukkelijk gevraagd om extra financiering: ‘Investeren in het Global Fund biedt de historische kans om de epidemieën te stoppen. We staan voor een omslagpunt van hiv/aids, tuberculose en malaria. Als we nu niet meer gaan investeren, zullen de kosten ons in de komende jaren volledig boven het hoofd groeien.’ Canada, Duitsland, de Europese Unie en de Verenigde Staten lieten al eerder weten hun bijdrage juist daarom te verhogen.

Lees ook:EU investeert extra in aidsbestrijding
Lees ook:Op Wereld Aids Dag kort Nederland op aidsbestrijding
Lees ook:Einde van aids in 2030 alleen realistisch bij grotere inspanning
Lees ook:Donorlanden komen afspraak over aidsbestrijding niet na
Lees ook:Aids Fonds wil passage homo’s in aidsbeleid wereldwijd

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>