Agressieve chlamydia variant bij homo’s

soaaids.tem23prgb[1]Een agressieve vorm van chlamydia is in opmars bij homomannen. Artsen maken zich zorgen. Lymphogranuloma Venereum (LGV) dringt door het slijmvlies de lymfebaan in. Daardoor kunnen lymfevaten kapotgaan, kan er geen vocht meer worden afgevoerd en kunnen er vernauwingen in de darmen optreden. De infectie is goed te behandelen met antibiotica, maar een kwart van de patiënten heeft geen klachten en loopt er ongemerkt mee rond. Na een besmetting ontstaan wondjes, waardoor mensen makkelijker andere soa’s kunnen oplopen en overdragen. Dat zou een verklaring kunnen zijn voor de stijging van het aantal gevallen van hepatitis C onder Amsterdamse homo’s.

 

LGV was tot nu toe een weinig voorkomende seksueel overdraagbare aandoening (soa), maar vorig jaar verdubbelde het aantal infecties ineens van 51  naar 116.  Dat blijkt uit cijfers van de Amsterdamse soa-klinieken die binnenkort worden  bekendgemaakt. Van de mannen die zich vorig jaar lieten testen, had ruim 1 procent LGV. Inmiddels zijn de eerste besmettingen ook bij hetero’s geconstateerd. AMC-hoogleraar Henry de Vries, werkzaam in de soa-polikliniek in de hofdstad, is bang dat de ziekte zich daardoor nog sneller kan verspreiden.

Lees ook:Alarmerende stijging gevallen van gonorroe
Lees ook:Aantal soa’s in Amsterdam nadert piek van jaren tachtig
Lees ook:Recordaantal nieuwe hiv-gevallen in Europa
Lees ook:Hepatitis A terug in homoland – nu ook in Nederland
Lees ook:GGD Amsterdam: opnieuw toename syfilis onder homo’s

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>