D66: Stop uitzetten Oegandese homo’s

IMG_20160517_104235D66-Kamerlid Gerard Schouw roept het kabinet op het uitzetten van Oegandese LHBT-asielzoekers stop te zetten totdat de veiligheidssituatie van deze groep in het land van herkomst duidelijk wordt. De situatie voor LHBT’s in Oeganda is al jaren zeer slecht. Binnenkort wordt de zogenaamde anti-homowet, die homoseksualiteit strafbaar stelt, in het Oegandese parlement behandeld. Schouw: ‘Het is onverantwoord om LHBT-asielzoekers uit te zetten naar Oeganda zolang het niet duidelijk is aan welke veiligheidsrisico’s zij wegens hun geaardheid en genderidentiteit worden blootgesteld’ (bron: persbericht).

 

 

Als het kabinet niet instemt met het D66-verzoek, dient Schouw morgen een motie in om het kabinet hier toe aan te sporen. Eerder diende Schouw een vergelijkbare motie in om LHBT-asielzoekers uit Irak te beschermen tegen gewelddadige acties in hun land van herkomst. VVD, PVV en het CDA stemden er toen tegen. ‘Ik hoop dat deze keer een meerderheid van de Tweede Kamer instemt met mijn verzoek om LHBT-asielzoekers niet naar een onveilige land uit te zetten, waar ze bij aankomst kans lopen om vervolgd te worden of erger’, zegt Schouw.

Lees ook:Oegandese homo asielzoekers mogen blijven
Lees ook:Coalitie wil homo’s toch uitzetten naar Irak
Lees ook:PvdA wil antihomobeleid Oeganda harder aanpakken
Lees ook:Kabinet voert D66-motie veilige opvang bedreigde vluchtelingen uit
Lees ook:Christenleider steun doodstraf homo’s

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>