Grondwetswijziging: homoseksuele gerichtheid opnemen in artikel 1

IMG_20160524_150646D66’er Boris van der Ham heeft zijn initiatief-wetsvoorstel tot wijziging van de Grondwet voltooid. Hij stelt voor om ‘seksuele gerichtheid’ op te nemen in artikel 1 als verboden discriminatiegrond. Van der Ham neemt afscheid als Kamerlid en diende zijn ‘afscheidscadeautje aan roze Nederland’ maandag in bij de Tweede Kamer, samen met Liesbeth van Tongeren van GroenLinks en Pierre Heijnen van de PvdA.

 

COC Nederland is in haar nopje: ‘Dit voorstel is van grote symbolische en juridische waarde voor LHBT’s in Nederland’, zei COC-directeur Koen van Dijk in een reactie. Uit een peiling van het COC op gayvote.nl bleek begin augustus een brede Kamermeerderheid de wetswijziging te steunen: D66, VVD, PvdA, SP,CDA, GroenLinks, 50Plus en PvdD zijn vóór. Saillant detail: de Raad van State suggereert dat het hier om een ‘recente ontwikkeling van emancipatoire aard’ gaan. Van der Ham reageerde not amused: in ons land was homoseksueel gedrag eeuwenlang een misdaad waarop de doodstraf stond.

Lees ook:Meerderheid Kamer wil seksuele geaardheid opnemen in Artikel 1
Lees ook:Veel roze kandidaten op Gayvote.nl
Lees ook:COC: ‘verkiezingsuitslag biedt goede kansen voor Regenboogakkoord’
Lees ook:Politieke partijen binden strijd aan tegen ongewenst seksueel gedrag
Lees ook:Videoverslag Roze Lijsttrekkersdebat online

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>