Partijen tekenen roze stembusakkoord

Alexander Pechtold tekent vanochtend met zijn collega’s van de PvdA, SP, GroenLinks, PvdD, 50+ en het DPK het roze stembusakkoord: een afspraak om binnen een jaar vijf belangrijke zaken te regelen die de emancipatie bevorderen. Pechtold: ‘Het wordt tijd om harde afspraken te maken over emancipatie. De afgelopen 2 jaar stonden we, ondanks het eerste kabinet ooit onder liberale leiding, stil op dit vlak. Die stilstand moeten we nu doorbreken. Ik wil niet opnieuw in de situatie terecht komen dat de SGP dit soort zaken kan blokkeren, laten we het nu met deze partijen regelen!’ De VVD en PVV steunen het akkoord ook, maar zijn niet bij de ondertekening. De christelijke partijen steunen het akkoord niet (bron persbericht).

 

De partijen hebben hun handtekening onder de volgende 5 afspraken gezet:

1/ Voorlichting op scholen over seksualiteit en seksuele diversiteit. In de kerndoelen voor het primair en voortgezet onderwijs worden de thema’s seksualiteit en seksuele diversiteit expliciet toegevoegd. Hierdoor wordt voorlichting hierover verplicht.

2/ Afschaf gewetensbezwaarde ambtenaren. Met een wettelijke regeling wordt er zo spoedig mogelijk een einde gemaakt aan de zogenaamde  ‘weigerambtenaar’.

3/ Afschaf Enkele-feitconstructie. Met een wettelijke regeling wordt er zo spoedig mogelijk een einde gemaakt aan de zogenaamde ‘enkele-feit’-constructie in de Algemene Wet Gelijke Behandeling (AWGB). Op basis van deze onduidelijkheid in de wet  hebben instellingen de mogelijkheid om personen (m.n. leerlingen en docenten) te weigeren of weg te sturen vanwege ‘bijkomende omstandigheden’ gerelateerd aan hun seksuele geaardheid en/of genderidentiteit.

4/ Lesbisch ouderschap. Het wetsvoorstel lesbisch ouderschap is reeds in behandeling bij de Tweede Kamer en zal spoedig verder worden gebracht. Uitgangspunt is dat de lesbische duomoeder ook de juridische ouder van een kind kan worden zonder dat daarvoor een gerechtelijke procedure is vereist.

5/ Erkenning genderidentiteit. Het wetsvoorstel tot erkenning van de genderidentiteit wordt zo spoedig mogelijk door de Tweede Kamer in behandeling genomen. Uitgangspunt is dat het makkelijker wordt om de officiële registratie van de genderidentiteit te wijzigen. Er worden niet langer fysieke vereisten gesteld.

 

Lees ook:Definitief afgelopen met de weigerambtenaar
Lees ook:Meerderheid Kamer voor afschaffen weigerambtenaar
Lees ook:Lesbische ouders kunnen kind eenvoudiger erkennen
Lees ook:‘Coalitie dramt bij wetsvoorstel weigenambtenaar’
Lees ook:Gemeenten mogen geen nieuwe weigerambtenaren meer aannemen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>