Different moet voorlichting homotherapie op website aanpassen

Different, een christelijke zorginstelling die ‘homotherapieën aanbiedt aan gelovigen die met hun geaardheid worstelen, moet de voorlichting op haar website aanpassen. Dat eist de Inspectie voor Gezondheidszorg (IGZ). De voorlichting over het zorgaanbod en resultaten moet eerlijk zijn, schrijft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Different maakt deel uit van de orthodox-christelijke organisatie Tot Heil des Volks.

 

In januari vertelden ex-cliënten aan Trouw dat de therapie was gericht op onderdrukking van homogevoelens, van hun ‘zondige aard’. De inspectie onderzocht de zaak en concludeerde dat Different homoseksualiteit niet als ziekte ziet en geen homo’s probeert te genezen. Volgens de christelijke instantie is homoseksualiteit geen geaardheid, maar een behandelbare gerichtheid. Minister Schippers zei vorige maand dat vergoedingen van therapieën moest stoppen. Na de conclusie dat Different homo’s niet wil genezen, liet de minister weten voorlopig geen actie te ondernemen. Cliënten in het mediaverhaal waren vijf jaar of langer geleden in therapie bij Different. Homo’s die door afwijzing van geloofsgenoten in de problemen kwamen, konden worden doorverwezen naar Different. ‘Op dat moment was er sprake van pastorale zorg en niet van zorg gefinancierd door de zorgverzekeringswet’, aldus Schippers. Ze wel dat Different een gedragscode invoert waarin ‘de bejegening van cliënten aan bod komt’, al wordt uit de brief niet duidelijk wat er aan die bejegening moet veranderen. Een woordvoerder van de IGZ kon dat ook niet uitleggen.

Lees ook:Minister: Different onderdrukt homoseksualiteit niet
Lees ook:Homotherapie niet langer vergoed
Lees ook:Partijen boos over vergoeding homothearapie
Lees ook:‘Niet naar Adele luisteren als je hetero wilt blijven’
Lees ook:Leerlingen ontevreden over voorlichting seksuele diversiteit op school

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>