België eerste EU-land met homoseksuele premier

Vandaag beëdigt de Belgische koning Albert II het kabinet Di Rupo: België is het eerste land binnen de Europese Unie met een homoseksuele premier. Net als in ons land viel het kabinet en waren er vervroegde verkiezingen nodig, alleen duurde het bij de Belgen anderhalf jaar voor er een nieuwe regering uit tevoorschijn kwam. Elio di Ruppo is lijsttrekker van de Franstalige Parti Socialiste (PS), waarvan hij sinds 1999 partijvoorzitter is. In 1996 werd hij meegesleurd in de zaak Dutroux en ten onrechte beschuldigd van pedoseksualiteit. Sindsdien komt hij openlijk voor zijn geaardheid uit.

 

Elio Di Rupo (1951) heeft allochtone roots, als zoon van Italiaanse emigranten. Toen hij één jaar oud was, stierf zijn vader: zijn moeder moest voor zeven kinderen zorgen. Tijdens zijn studie scheikunde in Mons (Bergen) kwam hij in contact met de socialistische beweging en in 1982 werd hij gemeenteraadslid van Mons, in 1987 lid van de Kamer van Volksvertegenwoordigers en twee jaar daarna van het Europese parlement. In 1992 werd hij minister in de regering van de Franse Gemeenschap (Onderwijs & Media). In 1994 stapte hij over naar de federale regering als vicepremier en minister (Verkeer & Overheidsbedrijven). Van 2005 tot 2007 was hij minister-president van het Waalse gewest. Sinds 2002 is Elio Di Rupo Minister van Staat.

Lees ook:België kiest mogelijk homoseksuele premier
Lees ook:Moslimfanaten bedreigen Belgische kandidaat-premier Di Rupo
Lees ook:Ook Belgische premier boycot Winterspelen Sotsji
Lees ook:Luxemburg heeft derde homoseksuele premier in Europa
Lees ook:Eerste lesbische premier ter wereld een feit

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>