Homofobe taal in Surinaams parlement

Homo’s en lesbo’s moeten in Suriname op hun hoede zijn. Maandag 13 juli klonk er homofobe taal in de Nationale Assemblée, het Surinaamse parlement in Paramaribo. ‘Een ziekte, een afwijking die we met wortel en tak moeten uitroeien’, oordeelde parlementslid Ronny Asabina over homoseksualiteit, tijdens de begrotingsbehandeling. Minister Alice Amafo van Sociale Zaken en Volkshuisvesting verdedigde haar aandeel in het regeringsbeleid. Ze liet doorschemeren dat ze geen voorstander is van homoseksualiteit, gezien haar christelijke geloof, maar vond dat er op een democratische manier mee moet worden omgegaan.

 

Asiba interrumpeerde door te vragen ‘wat het anti-homobeleid is van de regering Bouterse: want homoseksualiteit is een ziekte, een afwijking. Het erkennen van het homohuwelijk is een Europese epidemie.’ Zijn uitspraken oogstten in Suriname kritiek, maar ook veel bijval. Veel Surinamers staan achter zijn uitspraken, bleek uit straatinterviews in Paramaribo. ‘Hij verwoordt de mening van het volk’, citeert dagblad de Ware Tijd (die er een poll op haar website aan wijdt) een ondervraagde. Internationaal deden de uitspraken ook stof opwaaien. De PvdA heeft Kamervragen gesteld. Human Rights Watch wil dat de Surinaamse regering afstand neemt van de uitspraken. De coalitie zei in een reactie ‘het standpunt te huldigen dat niemand gediscrimineerd mag worden vanwege welke achtergrond dan ook.’ Of het parlement ook publiekelijk afstand neemt, is volgens Surinaamse media ‘nog zeer de vraag’.

Lees ook:Suriname nog niet toe aan homorechten
Lees ook:Surinaamse rapper: ‘kogel voor homo’s’
Lees ook:Aangifte tegen Katholiek Nieuwsblad na antihomo-column
Lees ook:Pinkstergemeente huwelijkt ‘genezen’ homo’s uit
Lees ook:COC Amsterdam doet aangifte tegen Republikeinse Moderne partij

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>