Kerken presenteren verklaring tegen geweld tegen homo’s

Vertegenwoordigers van 17 Nederlandse kerk-genootschappen presenteerden op dinsdagmiddag 17 mei, de Internationale Dag tegen Homofobie, een gezamenlijke verklaring tegen geweld tegen homoseksuelen. Het document is internationale een primeur en kwam tot stand op verzoek en onder begeleiding van COC Nederland en het Landelijk KoördinatiePunt groepen kerk en homoseksualiteit (LKP). ‘Met het afkeuren van geweld zijn we er nog niet, maar dit is wel een eerste, concrete en belangrijke stap van de gezamenlijke kerken in het omgaan met homoseksuelen binnen de kerk,’ aldus COC voorzitter Vera Bergkamp (bron: persbericht).

‘Vooral het feit dat de kerken fouten uit het verleden erkennen en, naast fysiek geweld, ook psychisch en verbaal geweld veroordelen, is van groot belang voor homoseksuelen in deze geloofsgemeenschappen. Ook is het winst dat de kerken aangeven hun collega’s in homofobe landen als Letland en Oeganda te zullen aanspreken,’ stelt Wielie Elhorst (voorzitter LKP). De kerkelijke verklaring wordt ondertekend door de Nederlands Gereformeerde Kerken, de Zevendedags Adventisten, de Doopsgezinden, de Remonstranten en door de Raad van Kerken namens de daarbij aangesloten kerkgenootschappen (waaronder de Rooms-Katholieke Kerkprovincie en de Protestantse Kerk in Nederland).

Een aantal kerkgenootschappen weigert ondertekening. ‘Wij vinden dat laf en getuigen van vooroordelen,’ oordelen Bergkamp en Elhorst. ‘Geen kerk kan toch tegen een verklaring tegen geweld zijn?’ De presentatie van de verklaring vond plaats in de Utrechtse Domkerk in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de betrokken kerkgenootschappen. Minister Van Bijsterveldt (OCW, homo-emancipatie) en burgemeester Wolfsen van Utrecht onderstreepten het belang van de verklaring. Op 17 mei, de dag van de presentatie, is het International Day Against Homophobia (IDAHO). IDAHO staat dit jaar in het teken van religie. De kerkelijke verklaring komt tot stand in het kader van het project De Dialoog, dat het gesprek over homoseksualiteit in onder andere godsdienstige kringen stimuleert en faciliteert.

Lees ook:Kerken slaan handen ineen bij geweld tegen homo’s
Lees ook:Christelijk statement tegen antihomo geweld
Lees ook:Gereformeerde kerken tegen antihomo-geweld
Lees ook:Homokoppels struikelblok samenwerking kerken in Kampen
Lees ook:Wake bij Oude Kerk Amsterdam vanwege geweld tegen LHBT’s

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>