Onthulling Jillis Bruggeman gedenksteen voor LHBT-veroordeelden in Schiedam

220px-Pink_triangle.svg[1]In Schiedam wordt op maandag 9 maart de gedenksteen Jillis Bruggeman onthuld en de gelijknamige penning voor het eerst uitgereikt. Het monument gedenkt LHBT’s die in het verleden voor hun seksuele geaardheid zijn veroordeeld. De Schiedammer Bruggeman was op 9 maart 1803 ter dood veroordeeld vanwege sodomie: de laatste keer dat iemand in ons land daarvoor ter dood werd veroordeeld.

Het was tevens het laatst voltrokken doodvonnis in Schiedam. De Jillis Bruggeman Penning wordt toegekend aan een organisatie of persoon die zich hard maakt voor de strijd tegen discriminatie en vervolging op grond van seksuele identiteit, in Nederland of elders. De eerste penning wordt uitgereikt aan Amnesty International, in de oude raadzaal van het voormalige stadhuis van Schiedam aan de Grote Markt. Iedereen is welkom; de deur gaat om 10.30 uur open.

Lees ook:Arie Boomsma krijgt Jillis Bruggeman Penning Scheiedam
Lees ook:Michael van Praag krijgt de Jillis Bruggeman Penning
Lees ook:Verhoor Schiedamse ‘sodomiet’ kandidaat ‘Stuk van het Jaar’
Lees ook:COC-prijs voor Erwin Olaf en Roze in Blauw
Lees ook:Verhagen spreekt nuntius ernstig toe

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>