Hooggerechtshof Californië verwerpt homohuwelijk

Het homohuwelijk komt niet terug in Californië; het Hooggerechtshof van deze Amerikaanse staat heeft zich uitgesproken tegen het homohuwelijk: het referendum Proposition 8 blijft van kracht. In november koos een kleine meerderheid van de kiezers ervoor dat het burgerlijk huwelijk uitsluitend blijft weggelegd voor mannen en vrouwen. In juni vorig jaar was het huwelijk in Californië opengesteld voor koppels van hetzelfde geslacht, maar dat ging toen onmiddellijk de ijskast in. Homobewegingen stapten naar de rechter, omdat ze meenden dat het verbod op het homohuwelijk indruist tegen de Grondwet. 

Het Hooggerechtshof bepaalde wel dat de 18.000 homo -en lesbohuwelijken die in de tussentijd waren gesloten, hun rechtsgeldigheid behouden. Van de zeven rechters stemden maar liefst zes vóór Proposition 8. Buiten het gerechtsgebouw keek een menigte aanhangers van het homohuwelijk op grote beeldschermen naar de rechtszaak en scandeerden ‘Shame on you’ (schaam je) nadat het oordeel was geveld.  Roze Californië laat het er niet bij zitten en is al met een campagne begonnen om op haar beurt een referendum aan te vragen. Homo’s en lesbo’s kunnen in Californië wel een geregistreerd partnerschap aangaan, maar homoactivisten vinden dat niet hetzelfde als aan het huwelijk.

Lees ook:Massaal homoprotest in Californië
Lees ook:Hooggerechtshof buigt zich over homohuwelijk
Lees ook:Dinsdag uitspraak homohuwelijk Californië
Lees ook:Hooggerechtshof VS buigt zich over homohuwelijk
Lees ook:Homo trouwmarathon in Seattle

1 Reacties // Reageer

One thought on “Hooggerechtshof Californië verwerpt homohuwelijk

  1. Sara

    Wanneer een huwelijk om “relatie” gaat… zulke ( Amerikaanse) wantoestanden. Het huwelijk = biologisch ouderschap! We willen ouders toch niet hun rechten gaan afnemen.

      /   Reply  / 
  2. Pingback: Referendum tegen verbod homohuwelijk Californië pas in 2012 | Gay

  3. Pingback: Opnieuw tegenslag homohuwelijk in USA | Gay

  4. Pingback: Hooggerechtshof VS buigt zich over homohuwelijk | Gay

  5. Pingback: Homofobe senator blijkt zelf homo | Gay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>