‘Vrouwen online mondiger dan mannen’

download (5)Vrouwen geven online vaker hun mening dan mannen. Uit een scan door RNW Media blijkt dat in Nederland in een jaar tijd 1,2 miljoen berichten met een mening erin door vrouwen zijn geplaatst. Mannen waren goed voor ‘slechts’ 827.671 berichten. Vrouwen die het vaakst hun mening geven dragen de naam Manon, Kim en Linda. RNW Media voerde de online scan uit in het kader van de #IKVIND-campagne over vrije meningsuiting. Deze meningen werden geanalyseerd op de deelzinnen ‘ik vind’, ‘ikvind’, ‘ik vindt’ en ‘naar mijn mening’ (bron: persbericht).

Tussen half september 2014 en half september 2015 werden in Nederland in totaal 3.326.020 meningen geregistreerd. Niet alles daarvan was herleidbaar naar man of vrouw als afzender. In tegenstelling tot de gedachte die vaak kleeft aan internet en social media – dat het een uitlaatklep is voor ongefundeerde meningen of vuilspuiterij – blijkt dat positieve meningen veel vaker online te lezen zijn (43%) dan negatieve uitingen (20%). Voorbeeld van zo’n positieve mening: ‘Ik vind het fantastisch dat je een vluchteling in je huis wilt opvangen!’ versus de negatieve mening: ‘Ik vind het Nederlandse vluchtelingenbeleid walgelijk.’

Als er wordt gekeken naar momenten waarop meer behoefte bestaat een mening te verkondigen, schieten het Songfestival (‘Ik vind die jurk van Trijntje dus gewoon echt mooi’) en Charlie Hebdo (‘Het geloof belachelijk maken vind ik te ver gaan’) eruit. Het hele jaar wordt er relatief veel gepost over voetbal, Zwarte Piet en het tv-programma ‘De Wereld Draait Door’. Mensen delen hun meningen het vaakst via Facebook en Twitter, gevolgd door het Viva-forum (‘Vrouwen mogen van mij lekker zelf beslissen met hoeveel mannen ze naar bed gaan’).

Iedereen die vrijheid van meningsuiting een belangrijk recht vindt, kan meedoen door de hashtag #IKVIND te gebruiken bij meningen in posts op social media. Op het platform ikvind.org worden deze meningen verzameld. Met de campagne wil RNW Media ‘bewustzijn creëren voor het voorrecht dat we in Nederland hebben om een mening te kunnen vormen en deze ook in vrijheid te uiten’. In verschillende landen wordt deze vrijheid bedreigd, landen waar RNW Media zich naar eigen zeggen ‘inzet om ervoor te zorgen dat mensen toegang krijgen tot onafhankelijke journalistiek en informatie’. Op het platform ikvind.org kunnen bezoekers verhalen lezen van journalisten en bloggers die in eigen land niet vrijuit kunnen spreken. Meer informatie over de campagne via: http://ikvind.org/.

Lees ook:Britse student plande aanslag tijdens concert Elton John
Lees ook:Homo- en biseksuele mannen vaker slachtoffer cyperpesten dan heteromannen
Lees ook:Augustuseditie Playboy wordt lesbisch themanummer
Lees ook:Europees onderzoek naar PrEP-behoefte
Lees ook:Belgische mannen en vrouwen steeds gelijker

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>