Rio: de moeder van het carnaval

IMG_20160518_105235Op 1 februari begon officieel het jaarlijkse carnaval in Rio de Janeiro in Brazilië. Homo of hetero: dat maakt even niks uit: het is het grootste, het geilste, het spectaculairste, het mooiste carnaval ter wereld: de ‘moeder van het carnaval’. Klik op deze site en zie drie filmpjes over het carnaval van vorig jaar in Rio. Het feest duurt vier dagen en eindigt op Aswoensdag. Het is hét feest voor de bewoners van Rio’s krottenwijken. Hoogtepunt is de parade door de Avenida Rio Branco: dé wedstrijd tussen verschillende wijken en sambascholen.

Dit jaar rust een smet op het feest: het is steeds duidelijker dat de parade in handen is van de gokmaffia in de stad. Het gerucht gaat dat de jury vorig jaar is omgekocht om een school te laten winnen. Daarnaast is één van de praalwagens ‘opgesierd’ met stapels als lijken uitziende poppen, dat doet herinneren aan de Holocaust. De bedenker wilde ‘stof tot nadenken meegeven’, maar de organisatie staat niet toe dat de wagen meerijdt.   

Maar de mensen uit de sloppenwijken dansen en feesten: vier dagen lang. Misschien wint hun sambaschool een hoofdprijs, misschien vallen ze op en valt roem hen ten deel. Zo niet, dan is het toch even onderdompelen en wegdromen in de wereld van de glitter en de glamour, weg van de grauwe realiteit in de krottenwijk.

Lees ook:Carnaval van Rio is de moeder aller carnavallen
Lees ook:Carnaval van Rio: grootste en uitbundigste carnaval ter wereld
Lees ook:Den Haag: geen parade op Roze Zaterdag 2009
Lees ook:Venetië: het mooiste carnaval
Lees ook:Rose Maondag in Nijmegen

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Rio: de moeder van het carnaval

  1. peterR

    carnaval in rio is gewoon teleurstellend en een hoop gedoe om een optocht door een soort arena, die ook nog eens zwaar commercieel is opgezet. In brabant doen ze het beter; feest overal en optochten echt door de dorpen en steden!!!!!!

      /   Reply  / 
  2. erik feenstra

    Op eropuit.blog staat veel carnaval in het zuiden, te lezen in meerdere artikelen.
    Scroll even naar beneden en vind deze blog in het rijtje links onder (bij ‘Reizen’).

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>