Asscher hangt poster tegen homofoob geweld aan gevel stadhuis

Maandag 11 oktober 2010 hangt locoburgemeester Asscher van Amsterdam samen met korpschef Welten en COC-voorzitter Bergkamp op 9.00 uur de eerste poster tegen homofoob geweld aan de gevel van het Amsterdamse stadhuis. Het is de kick-off voor de Nationale Coming Out Dag-actie van het COC tegen homofoob geweld. Van deze poster worden maandag ruim een half miljoen exemplaren verspreid (bron: persbericht).

 

Het COC roept iedere Nederlander (hetero of homo) op om de poster op 11 oktober, Nationale Coming Out Dag, voor het raam van huis, werk of school te hangen. Daarmee kan men laten zien dat Nederland een tolerant land moet blijven, waar geen plaats is voor geweld tegen lesbiennes, homo’s en transgenders (LHBT’s). Bij de kick-off is ook een slachtoffer aanwezig die werd bespuugd en  klappen kreeg  omdat hij homo is. De kick-off wordt bijgewoond door voorzitter Boutkan van COC Amsterdam. Coming Out Dag staat dit jaar in het teken van homofoob geweld, vanwege de aanhoudende stroom van geweld tegen LHBT’s. Zo zijn er bijna dagelijks incidenten in steden als Amsterdam, Rotterdam en Utrecht en werden recent nog twee mannen in Sittard ernstig mishandeld. Uit gegevens die de minister van Justitie onlangs naar de Tweede Kamer stuurde, blijkt dat het aantal door de Nederlandse politie geregistreerde discriminatie incidenten op grond van homoseksualiteit vorig jaar met 13 procent toenam.

‘Het moet afgelopen zijn met het geweld’, zegt Vera Bergkamp (voorzitter COC Nederland) over de actie. ‘Als LHBT’s niet meer hand-in-hand met hun geliefde over straat kunnen lopen zonder in elkaar geslagen te worden, dan verliezen we allemaal iets waardevols: een tolerant land, waar iedereen zichtbaar zichzelf kan zijn. Op 11 oktober kan iedereen tonen dat we dat niet laten gebeuren.’ De kick-off van de actie vindt plaats in Amsterdam, omdat de politie daar vorig jaar 371 gevallen van homogerelateerd geweld registreerde: een toename van 24 procent ten opzichte van 2008. Bijna de helft van de Amsterdamse homoseksuelen durft in het openbaar niet voor haar of zijn geaardheid uit te komen, zo bleek vorige week uit onderzoek van bureau O&S voor AT5 en Het Parool. Asscher en Welten laten met hun deelname aan de actie zien dat bestrijding van anti-LHBT geweld in Amsterdam hoge prioriteit heeft.

Lees ook:Karin Bloemen lanceert actie tegen homofoob geweld
Lees ook:Coming Out Dag tegen antihomo geweld
Lees ook:Startschot Coming Out Dag bij Shell Pernis
Lees ook:Minister Van Bijsterveldt onthult poster Coming Out dag
Lees ook:Aanpak homofoob geweld wordt topprioriteit politie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>