Hogere straffen bij discriminatie

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat hogere straffen eisen bij mishandelingen of bedreigingen die te maken hebben met discriminatie en racisme. Uit onderzoeken en discussies met burgers bleek het een wens uit de samenleving om 50 procent zwaarder te straffen bij discriminatie en racisme en 25 % zwaarder bij agressief gedrag in het verkeer. Officieren van Justitie gaan tijdens rechtszaken de hoogte van hun eis voortaan beter uitleggen.

Het OM legt haar oor dus meer te luister bij de burgers, maar ‘Het moet geen Idols worden’, zei OM topman Harm Brouwer in het Journaal. Hij vindt de dialoog met de samenleving belangrijk: ‘je hoeft geen zeven jaar gestudeerd te hebben om mee te kunnen praten over strafeisen.’ In landen als de Verenigde Staten en Groot-Brittannië heeft ‘het volk’ door juryrechtspraak veel meer te zeggen in de rechtszaal dan in Nederland.

Lees ook:COC in de wachtkamer van de VN
Lees ook:Nigeria neemt anti-homowet aan
Lees ook:Saoedi-Arabië straft amper anders dan IS
Lees ook:Women’s March in veel grote wereldsteden als tegengeluid tegen Trump
Lees ook:Women’s March in Den Haag – zaterdag 21 januari

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>