Door homohuwelijk moest Taalunie nieuw woord verzinnen

Dikke van DaleDe Nederlandse Taalunie heeft een woord bedacht voor de familienaam van een getrouwde persoon. Een ambtenaar zorgt nogal eens voor een pijnlijke situatie, als die een getrouwde homo vraagt om op een formulier zijn meisjesnaam in te vullen. Normaal verzint de Taalunie geen woorden: die ontstaan meestal spontaan. Maar deze kwestie legde de Unie voor aan enkele taaladviseurs. Die ‘verzonnen’ het woord ‘geboortenaam’.

Dat is geen hemelstormend nieuwe benaming, maar het woord stond nog niet in de Dikke van Dale. Het woord werd al wel gebruikt op verschillende documenten. De taaladviseurs zeiden dat ‘onder andere door de invoering van het homohuwelijk in Nederland en België de behoefte is ontstaan aan een neutraal alternatief voor het begrip meisjesnaam.’ Is het een idee als ze meteen even doorwerken aan een alternatief voor de term ‘homohuwelijk’? Volgens taalpuristen onder ons dekt dat woord de lading niet en zou dat zoiets moeten zijn als ‘gelijkgeslachtelijke verbintenis’. Alleen is dat voor journalisten een veel te lang woord om in een titel boven een artikel te zetten.

Lees ook:VS gaat getrouwde homo’s beter beschermen
Lees ook:Antillen blijven halsstarrig tegen homohuwelijk
Lees ook:Trouwfoto’s homo’s en lesbo’s gezocht
Lees ook:Bijna miljoen dollar aan donaties voor antihomo-pizzeria VS
Lees ook:Eerste bedrijf Indiana weigert pizza’s te leveren bij roze huwelijksfeesten

1 Reacties // Reageer

One thought on “Door homohuwelijk moest Taalunie nieuw woord verzinnen

  1. Minora

    Ik vond dit gister best grappig toen ik het ergens las :P Komen ze wel laat mee aan trouwens :O

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>