Rotterdam Pride in het teken van veiligheid: 21-24 september

Donderdag 21 tot en met zondag 24 september vindt de vierde editie van Rotterdam Pride plaats, dit jaar in het teken van veiligheid. Het evenement, waar de seksuele diversiteit in Rotterdam gevierd wordt, heeft als thema ‘Mind the Gap’ en vraagt hiermee aandacht voor de verantwoordelijkheid die we hebben als individu, groep en samenleving om met elkaar in gesprek te blijven. Dit om een veilig klimaat te creëren voor onszelf en onze medemensen, waarin je mag zijn wie je bent, ongeacht geaardheid of genderidentiteit. Anita Nanhoe, voorzitter van de Stichting Rotterdam Pride: “Helaas worden we nog steeds regelmatig geconfronteerd met situaties van onbegrip, laster en geweld rondom seksuele diversiteit. Veiligheidsgevoel is een basisbehoefte” (bron: persbericht).

Mind the Gap’ betekent letterlijk: let op de afstand. Deze uitdrukking werd in 1969 geïntroduceerd als veiligheidsinstructie in de Londense metro om reizigers te waarschuwen voor de spleet tussen de metro en het perron en tot voorzichtigheid te manen bij het in- en uitstappen. Sindsdien is het een populaire uitdrukking. Het thema veiligheid komt terug in een veelzijdig kunst & cultuurprogramma met een seminar, films, dans, tentoonstellingen en performances. Ook de partyminded people hoeven zich dit jaar niet te vervelen. Met een nieuwe editie van de Keerweerparade, House of Boys, Cocktailfest, BÄR en nog veel meer. Hieronder worden enkele programmaonderdelen uitgelicht.

Rotterdam Pride Seminar

De Rotterdam Pride wordt donderdag officieel geopend met een seminar en workshops, georganiseerd door Idem Rotterdam, Radar en de GSA Natuurlijk Samen. Tijdens het seminar komen diverse onderwerpen aan bod: wat is de kennisstand rondom het begrip veiligheid in relatie tot seksualiteit, cultuur, sekse en gender? Hoe ervaart de (bi-culturele) LHBTQI+ gemeenschap in Rotterdam de veiligheidssituatie en welke impact heeft dit op onze samenleving? De verschillende workshops bieden tools voor signalering en aanpak van onveilige situaties en het creëren van een veilig en divers klimaat. Daarnaast is er een afwisselend cultureel programma. Aanvang: 13:30 uur, locatie: Het Nieuwe Instituut.

OUTtv Film Première Party

Op vrijdag 22 september zal OUTtv een award-winning film feestelijk in première laten gaan, om 20.30 uur in Kriterion Rotterdam. De bezoeker wordt meegenomen in een intiem verhaal over het einde van een zomer, het einde van een kindertijd en het einde van een ooit liefdevol gezin. Op deze bijzondere avond, waarin een keur aan BN-ers de paarse loper betreden, worden bezoekers verrast door de preview van het nieuwe OUTtv platform en een van de meest belovende LHBTI-films van dit jaar. Dresscode: Pride Feestelijk.

Pride Walk

Iedereen is welkom om op zaterdag 23 september deel te nemen aan de Pride Walk: de Rotterdamse optocht waar seksuele diversiteit uitbundig gevierd wordt, maar waar ook aandacht besteed wordt aan het thema Veiligheid. Voorafgaand aan de walk zal de regenboogvlag als onderdeel van de Vlaggenparade gehesen worden door onder andere BeyonG Veldkamp, winnares van de Jos Brink Innovatieprijs voor LHBTI-emancipatie en Anita Nanhoe, voorzitter van de Stichting Rotterdam Pride. Deelnemers en het publiek worden onderweg getrakteerd op muzikale interventies en visueel spektakel in alle kleuren van de regenboog. De Pride Walk start dit jaar om 11.00 uur op het Leuvehoofdpark en eindigt om 13.00 uur bij het Schouwburgplein, waar het Pride Festival op een feestelijke manier wordt geopend.

Pride Festival

Het Pride Festival start met een uitbundig ontvangst van alle deelnemers van de Pride Walk in het grootste Pop Up Park ter wereld. Het Schouwburgplein is met een Flying Grass Carpet getransformeerd tot een grote ligweide met verschillende foodtrucks, die dranken, koffie, smoothies, muffins, burgers en asian street food aanbieden. Het programma op het Schouwburgplein – van 13.00 tot 22.00 uur – wordt dit jaar gehost door Totally events met o.a. dj’s: Sjeazy Pearl, The G-team & MC Divine, Shug La Sheedah en Alex Sinclar. Drags: May Day, Mermaids Mainson en La Lolly. Ceciel Moyano op percussie en een dansperformance van Ahead of the Curve. Naast muziek en performances staan er allerlei activiteiten op het programma waar bezoekers aan kunnen deelnemen. Zo kun je bijvoorbeeld trouwen voor één dag in de Wedding Chapel van het Aidsfonds, dildo-ringwerpen bij de GGD of roze sushi eten van Mr. Bento Sushi. Ook is het mogelijk om een HIV test doen bij Checkpoint Amsterdam.

Lees ook:Rotterdam Pride opent met Pride Walk
Lees ook:Rotterdam Pride start op vrijdag 23 september met de Pride Walk
Lees ook:Rotterdam Pride – 24 t/m 27 september
Lees ook:Rotterdam Unlimited vestigt aandacht op gender- en seksuele diversiteit
Lees ook:Holland BiCon – Bi: Bekend maakt Bemind

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>