Pride Amsterdam start met demonstratieve en activistische Pride Walk

Iedereen heeft het recht om te zijn wie je bent en te houden van wie je wil. Stichting Amsterdam Gay Pride wil met haar festival blijvend aandacht vragen voor mensenrechten in het algemeen en de acceptatie en gelijkheid van LHBTI’s in het bijzonder, waar ook ter wereld. Om deze boodschap blijvend te benadrukken start Pride Amsterdam op zaterdag 29 juli met de Pride Walk, waarbij de organisatie enkele duizenden mensen verwacht die mee lopen door het centrum van Amsterdam. Op initiatief van de ambassadeur van Canada doen ook tientallen vertegenwoordigers en ambassadeurs van de Equal Rights Coalition mee (bron: persbericht).
-
De Pride Walk is een demonstratieve en activistische loop van het Homomonument naar het Vondelpark, de ‘tegenhanger’ van de wereldberoemde botenparade op 5 augustus. De Pride Walk begint om 11:00 uur bij het Homomonument met een korte manifestatie met enkele sprekers en voert daarna via de Rozengracht, Marnixstraat en Leidseplein naar het Vondelpark. Daar vindt Pride Park plaats, een manifestatie voor en door de LHBTI-community tot 23:00 uur. Thema van de Pride Walk is: ‘Marching for those who can not join us’, om aandacht te vragen voor de situatie van LHBTI’s in de 76 landen waar homoseksualiteit strafbaar is. “In 7 landen staat op homoseksualiteit zelfs de doodstraf”, stelt organisator en ambassadeur Hans Verhoeven van Pride Amsterdam. “Daarnaast tonen we met de Pride Walk de diversiteit en veelkleurigheid van onze LHBTI-community. Allerlei LHBTI-organisatie’s uit Nederland lopen dan ook mee met de Pride Walk.
-
De diversiteit is groot. Zo lopen mee: een Iraanse groep, Roze 50+ (ouderen), Zonder Stempel (LHBTI’s met een beperking), COC Amsterdam, Out&Abroad (Chinese LHBTI’s), Roze Gebaar (dove en slechthorende LHBTI’s), AIDS Fonds, Rainbow Network, Dykes on Bikes, TransAmsterdam, Pride Osdorp, Work Place Pride en Pride Company (bedrijven), John Blankenstein Foundation (sport) en Artsen Zonder Grenzen (AZG), dat zich voor het eerst publiekelijk committeert aan een LHBTI-manifestatie. Ook zullen er dit jaar veel jongeren meelopen, dit jaar voor het eerst een grote groep jongeren van 14 tot 18 jaar. Hun deelname wordt met 13 (jongeren)organisaties gecoördineerd. “Daarnaast is het een eer dat de landen, die zich aangesloten hebben bij de Equal Rights Coalition, ook meedoen”, zegt Hans Verhoeven. “Er zijn vertegenwoordigers, waaronder ambassadeurs van 18 landen onder meer: Canada, USA, Albanië, Uruguay, Australië, Zweden, Argentinië, Chili, Slovenië, Oostenrijk, Mexico, Israël, Finland en Duitsland. Zo geven we wereldwijd een signaal af.”
-
Onder de noemer Flags of Shame worden de vlaggen meegedragen van de 76 landen waar homoseksualiteit in het wetboek van strafrecht staat. De dragers van deze vlaggen hebben een T-shirt aan met daarop het logo van 76crimes.com, de website die de ontwikkeling in die landen op de voet volgt en de wereld daarover bericht. Dit jaar worden de vlaggen van Belise, Marokko en de Seychellen in het zonnetje gezet. Deze landen wijzigden het afgelopen jaar hun wetgeving, daar is homoseksualiteit niet langer strafbaar. Mensen die (financieel) bij willen dragen kunnen terecht op de crowdfund-pagina en een element van de Pride Walk sponsoren: www.pridewalk.amsterdam
-
Pride
Pride Amsterdam is dit jaar van 29 juli tot en met 6 augustus. Het is een groots feest en tegelijkertijd een indrukwekkend pleidooi voor de emancipatie van LHBTI’s. Jaarlijks komen honderdduizenden bezoekers naar de hoofdstad om het negen dagen durende festival bij te wonen. Pride Amsterdam biedt met haar partners een scala aan evenementen op het gebied van debat, kunst, theater, film, (dance)feesten en sport. Hoogtepunt is de beroemde Botenparade, waarbij inhoud en amusement samenkomen tot een bruisend spektakel. Het thema van het negen dagen durende festival dit jaar is: ‘This Is My Pride’. De vrijheid om te leven zoals je wilt en de ‘LHBTI-community’ staan centraal.
-

Lees ook:Pride Amsterdam begint met Pride Walk op 29 juli
Lees ook:Locatie TransAmsterdam PrideWalk meetingpoint
Lees ook:Programma Pride Amsterdam 2017 uitgebreid met Zandvoort en Vondelpark
Lees ook:Pink Nieuw-West: Prelude Europride zaterdag 23 juli Osdorpplein en Boot
Lees ook:Pride Walk tijdens Amsterdam Gay Pride

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>