David Bowie in Berlijn

@Erik Feenstra

Dinsdag 20 mei opent in de Martin-Gropius-Bau in Berlijn de tentoonstelling David Bowie in Berlin. De Britse zanger, kunstenaar en acteur woonde eind jaren ’70 in Berlijn. ‘Het waren de gelukkigste jaren van mijn leven’, zegt hij over die tijd. Zoals The Beatles bij Hamburg ‘horen’, is Bowie met Berlijn verbonden. David Bowie woonde van 1976 tot 1978 in het door ‘de muur’ (zie foto) van Oost-Duitsland afgegrendelde West-Berlijn. De stad was een bron van inspiratie, mar ook een plek om van zijn drugsverslaving af te komen.

‘Berlijn in de jaren ’70 is voor Bowie een plek waar al zijn passies als kunst, muziek, geschiedenis en politiek samenkomen’, zegt een conservator van het Victoria & Albert Museum in Londen, die de tentoonstelling heeft samengesteld. Hier ontstaat zijn ‘Berlijn-trilogie’: de drie albums ‘Low’ (1977), ‘Heroes’ (1977; image: klik hier) en ‘Lodger’ (1979). Meer dan zestig stukken nemen de bezoeker mee terug naar het Berlijn van de jaren ’70: songteksten, kostuums, films, muziekvideo’s en schilderijen. De tentoonstelling is tot en met 10 augustus in het Berlijnse museum te zien.

Lees ook:Vanaf 11 december: ‘David Bowie Is’ in Groninger Museum
Lees ook:Expositie ‘L-project’ over 40 jaar lesbo’s in Berlijn
Lees ook:David Bowie in Eduard Planting Gallery Amsterdam – vanaf 16 juli
Lees ook:Legendarische travo Romy Haag in Utrecht
Lees ook:Kunsthal Rotterdam: Robert Mapplethorpe, een perfectionist

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>