Stichting PANN viert 45-jarig jubileum

Op dinsdag 15 april viert de Utrechtse Stichting PANN, het bekendste roze ‘exportproduct’ van Utrecht, haar 45-jarig jubileum. Dit wordt gevierd met een verjaardagsreceptie voor alle vrijwilligers van de stichting, oud-bestuurders en relaties, waaronder wethouder Victor Everhardt. PANN was in 2013 de drijvende kracht achter de landelijke Roze Zaterdag in Utrecht en organiseert jaarlijks talrijke evenementen ter bevordering van de homo-emancipatie. Op deze feestelijke dag gaat ook de nieuwe website van PANN de lucht in en start de kaartverkoop voor PANNDORA, het grootste indoor gayfeest van het jaar (bron: persbericht).

Stichting PANN is een Utrechtse homojongerenorganisatie met als doel om bij te dragen aan de integratie en emancipatie in heel Nederland en Utrecht in het bijzonder. Dit doet PANN door het organiseren van feesten voor homo-, hetero- en biseksuele jongeren vanaf 16 jaar. De feesten zijn laagdrempelig en drukbezocht, wat individuele ontplooiing voor deze jongeren en hun hetero-omgeving helpt bevorderen. Een belangrijk onderdeel van de maatschappelijke kant van PANN is het PANN Fonds. Dat verstrekt subsidies aan initiatieven op het gebied van homo-emancipatie en wordt gevuld met inkomsten uit de feesten. Op zaterdag 28 juni presenteert PANN een nieuw concept, PANNDORA, in de Utrechtse Central Studios. Van 22.30 tot 05.00 uur genieten ruim 3,5 duizend bezoekers van een nacht vol entertainment en spektakel.

PANN is in 1969 opgericht door zes studenten uit Utrecht die het zat waren dat er geen ruimte in hun stad was voor homojongeren. In die dagen stelde artikel 248-bis uit het Wetboek van Strafrecht homoseksuele relaties tussen meerder- en minderjarigen strafbaar. Om die reden liet de Nederlandse Vereniging voor Integratie van Homoseksualiteit COC geen bezoekers jonger dan 21 jaar toe. De studenten besloten hierin verandering te brengen. Ondanks het wetsartikel zag de officier van Justitie geen bezwaar om de eerste dinsdagavondsociëteit voor homojongeren persoonlijk te openen. Daarmee werd het eerste PANN-evenement op 15 april 1969 een feit. Inmiddels is PANN uitgegroeid tot het bekendste roze ‘exportproduct’ van Utrecht.

Lees ook:Gay-feest PANN opent TivoliVredenburg
Lees ook:PANN komt opnieuw naar 013 Tilburg
Lees ook:Ook PANN neemt afscheid van Tivoli Oudegracht
Lees ook:PANN terug in Den Haag
Lees ook:PANN terug in Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>