Oprichter eerste Arabische homocafé genomineerd

Atef Salib is oprichter van Habibi Ana, het eerste en tot nu toe enige Arabische homocafé ter wereld. Hij is genomineerd voor de verkiezing van  Amsterdammer van het Jaar. In maart 2001 opende hij Habibi Ana, in een voormalig Iraans restaurant in een stil stukje van de Lange Leidsedwarsstraat. Drie jaar geleden verhuisde het café naar zijn huidige plek: in dezelfde straat, maar dichter bij het uitgaansgebied.

Salib: ‘Na zes jaar durft de doelgroep makkelijk binnen te komen.’ Zondag 10 januari 2010 vindt in de Stadsschouwburg van Amsterdam vanaf 15.00 uur het Gala van de Amsterdammer van het Jaar plaats, met een feestelijk programma in alle ruimtes van het pand. Tickets: zie website. De digitale stembus is vanaf nu open: stemmen kan tot en met vrijdag 14,00 uur op de site van het Parool.

Salib werd in 1960 in Caïro geboren en groeide op in een wereld waar homoseksualiteit onbespreekbaar was. Tijdens een werkvakantie in Nederland kon hij het verstikkende Egypte van Sadat verlaten. Hij had shoarmazaken door het hele land, maar uit de kast kwam hij niet: hij trouwde zelfs met een vrouw. Salib dacht: ‘Als ik maar ga trouwen, gaan die gevoelens vanzelf weg.’ Dat gebeurde niet: na twaalf jaar huwelijk beleefde hij zijn coming out, tijdens de Gay Games in 1998 in Amsterdam: ‘Het was de eerste dag dat ik ademhaalde.’

Lees ook:Suikerfeest voor homo’s
Lees ook:Habibi Ana viert einde Ramadan in club Havanna
Lees ook:Vrijspraak in homoproces Egypte
Lees ook:Egypte ketent homo’s 23 uur per dag vast
Lees ook:Couscous Royale in Habibi Ana

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>