Women’s March: circa 2,5 miljoen mensen wereldwijd de straat op

Wereldwijd vonden zaterdag 670 Women’s March demonstraties plaats (met zeker niet uitsluitend vrouwen) tegen ongelijkheid en intolerantie naar aanleiding van de inauguratie van Trump. De grootste mars vond plaats in Washington D.C.: daar kwamen de dag na de inauguratie veel meer mensen dan op de dag zelf. Er waren meer mensen op de been dan tijdens de roemruchte anti-Vietnam-betogingen in de jaren ’60 en ’70. Ook in andere Amerikaanse steden werd massaal geprotesteerd. Ook wereldwijd: volgens Amerikaanse media waren er over de hele wereld 2,5 miljoen mensen de straat opgegaan.

Trump ging zijn eerste werkdag al meteen in de tegenaanval. Hij noemde journalisten ‘de meest oneerlijke mensen op aarde’ en had het over ‘het grootste aantal ooit tijdens een inauguratie’ die naar zijn inhuldiging waren gekomen. Media spreken van 250.000, maar volgens Trump waren het ’1 à 1,5 miljoen mensen’. Luchtfoto’s en aantallen reizigers die met de metro kwamen laten zien dat de inauguratie van Obama in 2009 veel meer mensen trok, maar volgens woordvoerder Sean Spicer ‘waren de media bezig met opzettelijk valse berichtgeving.’ Over de verstandhouding met de pers zette hij de toon voor de komende vier jaar: de media heeft de taak om Trump ter verantwoording te roepen, maar ‘ik ben hier om jullie te zeggen dat dit in twee richtingen werkt. Wij gaan de pers ook ter verantwoording roepen.’ Spicer beantwoordde op zijn eerste persconferentie geen vragen en hij gaf ook geen commentaar op de mensenmenigte die zaterdag in het hele land de straat op ging.

Lees ook:Elton John zingt NIET tijdens inauguratie Trump
Lees ook:Women’s March in veel grote wereldsteden als tegengeluid tegen Trump
Lees ook:Crisisnummers overspoeld door ongeruste transgenders sinds Trump is gekozen
Lees ook:Team Trump haalt historische excuses John Kerry aan LGBT’s van website State Department
Lees ook:Aantal hiv-infecties daalt

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>