Zonder date aan het kerstdiner – Nederlandse singles zien op tegen de feestdagen

Geen specifiek roze item, maar veel LHBT’ers – ook ik – zien ieder jaar op tegen de ‘gezellige’ dagen in december. Reden om een persbericht van Parship te plaatsen. De decembermaand betekent samenzijn met geliefden. En hoewel dat ook familieleden en hechte vrienden kunnen zijn, blijkt uit onderzoek van datingsite Parship onder 1448 leden dat de meeste singles deze maand de liefde missen. Bij de meerderheid staat ‘verliefd worden’ met stip bovenaan het wensenlijstje, boven een mooie vakantie, vrije dagen en samenzijn met familie (bron: persbericht).

Helemaal alleen zijn de meeste singles (gelukkig) niet: in Nederland viert de meerderheid (57%) Kerstmis met familie, maar toch ziet een kwart er tegenop. Met name het ontbreken van een partner (61%) en het feit dat iedereen zo vrolijk is – terwijl de eigen stemming somber is – (21%) valt hen zwaar.  De singles die niet met familie zijn deze de feestdagen hebben nog geen plannen (17%), zijn alleen (9%), vieren het met vrienden (7%), hopen op een date (7%) of vieren helemaal geen Kerstmis (3%).

Veel singles doen hun best om de partnerwens met Kerstmis in vervulling te laten gaan: eenderde is actiever op zoek in de wintermaanden. En ook over daten tijdens kerst denkt men positief: 61% zegt hierover zelfs ‘dat lijkt mij heel leuk!’. Een date hebben met de feestdagen kan handig zijn om vervelende situaties te voorkomen waarbij je wordt bestookt met opmerkingen over ‘je vrijgezellenstatus’. Een op de acht singles liegt weleens over een date om van het gezeur af te zijn. Zelf heb ik weleens – geïrriteerd – geantwoord: ‘Ik ga de hele dag op de bank liggen rukken …‘ Dat was natuurlijk niet aardig, maar ik was wel in één klap van bemoeials verlost! De meest irritante opmerkingen van anderen zijn voor singles:

  • Er komt vast wel weer iemand (28%)
  • Hoe kan zo’n leuk mens zoals jij nou alleen zijn? (24%)
  • Wordt het niet eens tijd voor een nieuwe relatie? (10%)

Nederlandse singles zijn verdeeld over wat ze ‘fijn’ vinden aan alleen zijn met de feestdagen. Ruim eenderde vindt daar helemaal niets fijn aan. Tweederde vindt het hebben van geen verplichtingen (63%) wel zo fijn, zoals: geen schoonfamilie, geen kerstcadeaus-stress, geen heen-en-weer gereis, eten wat je zelf lekker vindt, naar eigen smaak kunnen bingewatchen en op stap kunnen gaan. Singles zijn met kerst verzot op bankhangen met een goede film, een lekkere zwijmelfilm, serie of boek:

  • 50% Kijkt heel veel films, series en tv
  • 44% Leest stapels boeken en tijdschriften
  • 21% Zoekt op een datingsite- of –app naar andere singles
  • 16% Gaat lekker op vakantie
  • 15% Kookt uitgebreid voor zichzelf
  • 13% Regelt een date voor de resterende feestdagen
  • 11% Gaat de hele dag in bed liggen

Lees ook:Ideale eerste date: geen seks maar wel kus op wang
Lees ook:60 procent Nederlanders: bij slechte adem minder zin in seks
Lees ook:Romantische kerst IV: familie (1986)
Lees ook:Dipje? Welnee, het is Blue Monday!
Lees ook:Miley Cyrus: ‘Ik voel me als 15-jarige jongen in een meisjeslichaam’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>