OLVG start met monitoren kwaliteit van leven mensen met hiv

Het Hiv-behandelcentrum van OLVG wil meer aandacht voor de kwaliteit van leven van hiv-patiënten en heeft daarom samen met patiënten een speciale vragenlijst ontwikkeld. De uitkomsten worden gebruikt om de behandeling van de ruim 3000 hiv-patiënten van het Amsterdamse ziekenhuis beter in kaart te brengen en waar mogelijk te verbeteren. OLVG is voor zover bekend wereldwijd het eerste ziekenhuis dat op deze manier inzichten in kwaliteit van leven integreert in de behandeling van hiv (bron: persbericht).

Om meer inzicht te krijgen in de kwaliteit van leven ontwikkelde OLVG samen met het RIVM en het Catherina Ziekenhuis in Eindhoven een online vragenlijst. Input hiervoor kwam van patiënten en de Hiv-vereniging Nederland. Naast de standaard check op onderdrukking van het virus en verdragen van medicatie wordt tevens het risico op hartvaatziekten en de kwaliteit van leven gemonitored. In de vragenlijst zijn bijvoorbeeld een aantal hiv-specifieke elementen opgenomen, zo wordt er specifiek gevraagd naar het ervaren van stigma en eventuele problemen met seksualiteit. De gegevens uit de vragenlijst bieden informatie om de individuele patiënt beter bij te staan door tijdig in te grijpen en bij te sturen wanneer dat nodig is. De uitkomsten van de vragenlijsten kunnen op termijn ook relevante inzichten bieden die  de hiv-zorg kunnen verbeteren.

De genormaliseerde gestegen levensverwachting van mensen met een hiv-infectie vergroot de kans dat zij andere aandoeningen ontwikkelen. Zo hebben mensen met hiv een grotere kans op hart- en vaatziekten en nierfalen, maar ook op angststoornissen en depressie.  Uit een twee jaar durende pilot die OLVG deed, blijkt dat 26 % van de patiënten hoog scoort als het gaat om het ontwikkelen een angststoornis of depressie. Internist Guido van den Berk: ‘Dat is zorgelijk. De kwaliteit van leven van mensen met hiv is tot nu toe onderbelicht gebleven, terwijl de levensverwachting vermoedelijk zal blijven stijgen. Hiv-zorg is meer dan alleen het virus onderdrukken. Er moet meer oog komen voor het welzijn van de patiënt.’

Naar verwachting zullen enkele andere Nederlandse hiv-behandelcentra deze werkwijze ook gaan gebruiken. Bovendien maakt OLVG onderdeel uit van een internationale werkgroep die een wereldwijde set van uitkomstindicatoren voor hiv-zorg aan het vaststellen is.

Lees ook:OLVG Amsterdam houdt Twitterspreekuur op Wereld Aids Dag
Lees ook:Biertjesactie in café Amstel Fifty Four
Lees ook:Van mensen met hiv heeft 1 op de 20 chronische hepatitis-C
Lees ook:Mogelijk 7000 mensen hiv-besmet door tandarts
Lees ook:Aantal hiv-geïnfecteerden in Nederlandse behandelcentra blijft toenemen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>