Homohuwelijk Colombia binnenkort een feit

IMG_20160517_205635Het homohuwelijk in Colombia is binnenkort een feit. Dat heeft de hoogste rechtbank van het land vrijdag besloten. Lange tijd was er veel weerstand in het conservatieve katholieke Colombia het huwelijk tegen openstelling voor koppels van hetzelfde geslacht. In 2011 oordeelde het Hof dat homo-koppels dezelfde rechten moesten krijgen als heteroparen en gaf het parlement de opdracht om uiterlijk 2013 de wetten aan te hebben gepast.

Maar dat gebeurde niet. Daarop startten roze Colombianen juridische procedures, maar de rechtbank legde en petitie naast zich neer. Het geregistreerd partnerschap was eerder al ingevoerd en dat ‘volstond’, aldus de rechter. In november 2015 maakte het Hof adoptie voor roze koppels al mogelijk. Tegenstanders zijn een petitie tegen dit besluit gestart, maar om dat nog terug te draaien vereist een meerderheid in de Colombiaanse Eerste en Tweede Kamer, voor het bij dezelfde rechtbank kan worden voorgelegd. Na Uruguay, Brazilië, Argentinië, Mexico City en een aantal Mexicaanse deelstaten is Colombia de vierde Latijns-Amerikaans land als geheel dat het ‘homohuwelijk’ invoert. Ecuador heeft sinds 2008 een vorm van partnerschapsregistratie, Chili sinds 2015.

Lees ook:Colombia schaft verbod adoptie door same-sex koppels af
Lees ook:Grondwettelijk Hof Colombia: homo’s en lesbiennes moeten kunnen trouwen
Lees ook:Slovenen naar de stembus over ‘homohuwelijk’
Lees ook:Finse homo’s kunnen eerdaags eindelijk ook trouwen
Lees ook:Hooggerechtshof buigt zich over homohuwelijk

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>