Grondwettelijk Hof Colombia: homo’s en lesbiennes moeten kunnen trouwen

downloadHet Grondwettelijk Hof van Colombia heeft besloten dat het huwelijk moet worden opengesteld voor koppels van hetzelfde geslacht. Na er drie maanden op te hebben gestudeerd, stemden zes van de negen rechters voor. In 2011 oordeelde het Hof dat homo-koppels dezelfde rechten moesten krijgen als heteroparen en gaf het parlement de opdracht om uiterlijk 2013 de wetten aan te hebben gepast.

Maar dat gebeurde niet. Daarop startten roze Colombianen juridische procedures, tot aan het hoogste Hof aan toe. Het geregistreerd partnerschap was eerder al ingevoerd en in november 2015 maakte het Hof adoptie voor roze koppels al mogelijk. Dat is uniek: tot nu toe stelde een land eerst het huwelijk open voor koppels van hetzelfde geslacht, daarna volgden (eventueel) adoptierechten. Na Uruguay, Brazilië, Argentinië, Mexico City en een aantal Mexicaanse deelstaten is Colombia de vierde Latijns-Amerikaans land als geheel dat het ‘homohuwelijk’ invoert.

Lees ook:Homohuwelijk Colombia binnenkort een feit
Lees ook:Partnerregistratie voor homo’s en lesbiennes op Aruba
Lees ook:Finse homo’s kunnen eerdaags eindelijk ook trouwen
Lees ook:Colombia schaft verbod adoptie door same-sex koppels af
Lees ook:Duitse homo’s kunnen vanaf vandaag officieel trouwen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>